Vil ta et oppgjør med vedtatte sannheter

– Ny Tid har mulighet til å bli en viktig nisjeavis. Jeg vil gjerne bidra til å bygge opp avisen til en viktig del av debatten i Norge, sier Ny Tids nye redaktør, Dag Herbjørnsrud.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Dag Herbjørnsrud har takket ja til å bli Ny Tids neste redaktør. Han overtar etter Anders Horn, som i vår har valgt å prøve seg i en annen avis.

Dag Herbjørnsrud vil starte i redaktørjobben rundt 1. august. Frem til da vil han diskutere med redaksjonen om hvordan avisen skal drives videre.

– Jeg har en del ideer og forslag som jeg kunne tenkt meg å jobbe med, men jeg vil først ta en diskusjon med hele redaksjonen før jeg vil si noe mer om hvordan Ny Tid skal drives videre, sier Dag Herbjørnsrud.

Han har siden han fikk sin første artikkel på trykk – i Ny Tid – 2. august 1990, jobbet med journalistikk. Siden 1995 har han jobbet i Aftenposten.

På spørsmål om hvorfor han i dag velger å takke ja til redaktørjobben i Ny Tid, sier Herbjørnsrud at dette er på mange måter som å komme hjem. Han er oppvokst i nabolaget der Ny Tid har redaksjon, og dessuten var han i flere år knyttet til miljøer i Sosialistisk Ungdom. Blant annet fikk han sin første opplæring i å skrive gjennom et SU-kurs.

– Jeg har fulgt Ny Tid gjennom mange år, og synes at det er en god avis som har viktige tradisjoner som vi bør ta vare på og videreutvikle. I Ny Tid vil jeg også ha mulighet til å jobbe mer med de temaene som jeg er opptatt av, og ikke være avhengig av valgene i en stor redaksjon, der du er en liten brikke i puslespillet.

Dag Herbjørnsrud har skrevet to bøker sammen med tidligere journalist og redaktør i Ny Tid, Stian Bromark. De to er nå i gang med å avslutte den tredje boka i trilogien som har hatt arbeidstittelen «det urene prosjektet.» De to første bøkene var «Blanke løgner – skitne sannheter» og «Frykten for Amerika.»

Oppgjør

Den nyansatte redaktøren er opptatt av Ny Tids og Orienterings historie og den plassen avisen har hatt i norsk debatt.

– Da Orientering startet på begynnelsen av femtitallet var det som en motreaksjon til den konsensuspolitikken som var rådende i Norge. Den gang fulgte politikere og medier det Håkon Lie sa. I dag har vi også en situasjon med konsensus i norsk debatt. Det vi i dag opplever er at norske aviser blir mer og mer like. Det kan noen ganger være vanskelig å skille mellom en leder i Aftenposten og en leder i Klassekampen. Det kan se ut til at alle går mot midten for å finne et felles multiplum. Her vil jeg at Ny Tid skal bryte ut og være en kritisk og synlig røst i hverdagen.

Herbjørnsrud understreker at Ny Tid har mange av disse kvalitetene i dag, men at det blir viktig å gjøre avisen mer synlig i den norske debatten, samtidig som avisen skal rendyrke sitt prosjekt.

– Ny Tid skal ikke være en nyhetsavis, fordi det har vi ikke mulighet til å være. De løpende nyhetene kan folk hente gjennom fjernsyn, internett eller mobiltelefonen. Det er her vi skal komme inn, og trekke i trådene og presentere sammenhengene.

Ny kulturjournalist

Herbjørnsrud understreker at han vil ta vare på det grunnfjellet av abonnenter og lesere som avis har. Samtidig som avisen ansetter en ny redaktør blir en stilling som kulturjournalist utlyst.

– Vi skal i løpet av sommeren ansette en ny kulturjournalist, og denne vil bli med på den videre satsingen i avisen.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here