Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Vil vise et annet Syria

Nylig arrangerte Space en tredagers konferanse på Litteraturhuset i Oslo. «Folk flykter ikke til Europa eller Norge fordi de har så lyst på et nytt liv. De fleste ville faktisk foretrukket å bli i nabolandene,» sier syrisk menneske-rettighetsakivist. 

 

Den siste våpenhvilen i Syria kollapset i slutten av september i år. Bildene fra landet, som er inne i sitt femte krigsår, er i stor grad preget av sønderbombede sykehus (70 sykehus har blitt bombet siden krigen startet).

Det er viktig at folk ser Syria og syrere som mer enn overskrifter, tragiske bilder og en ødelagt nasjon, mener organisasjonen Space, som er grunnlagt av syrere i Norge. Nylig arrangerte de en  tredagers konferanse på Litteraturhuset i Oslo. «Jeg har blogget om kvinne- og menneskerettigheter siden 2008,» forteller blogger og menneskerettighetsaktivist Marcell Shehwaro når Ny Tid møter henne i Oslo i forbindelse med konferansen. «Da jeg ble en del av revolusjonen i 2011, oppdaget jeg raskt at det var to kamper å kjempe: frihetskampen for det syriske folk, og kampen for som kvinne å få slåss side om side med de mennene som var en del av revolusjonen. Som kvinne må du bestandig kjempe for din plass,» sier Shehwaro. 32-åringen var en sentral aktør i det syriske opprøret mot Bashar al-Assad som startet våren 2011, men måtte flykte fra Aleppo til den tyrkiske byen Gaziantep i 2014.

Syrere er mer enn stridende eller ofre, sier Marchell Shahwaro til Ny Tid. Dette bildet er tatt etter frigjøringen av byen Zaharaa i februar i år. FOTO: APF
Syrere er mer enn stridende eller ofre, sier Marchell Shahwaro til Ny Tid. Dette bildet er tatt etter frigjøringen av byen Zaharaa i februar i år. FOTO: APF

- annonse -

«Fra 2012 til 2013 var jeg gjennom 20 politiavhør. I Syria er bruk av voldtekt som våpen noe som foregår i stadig økende grad. Selv har jeg alltid ansett meg selv for å være en sterk kvinne. Jeg er utdannet, kommer fra et trygt miljø og er økonomisk sikret. Under disse politiavhørene satt jeg likevel og tenkte på hva jeg ville gjort dersom jeg ble voldtatt. Ville jeg fortalt det til noen? Nesten hver gang jeg tenkte på det, var svaret nei. Hva da med alle dem som er i en langt mer sårbar situasjon enn meg?» sier Shehwaro.

I dag leder hun organisasjonen Kesh Malek, som blant annet driver ni skoler i de frigitte delene av Aleppo. «Vi etablerte den første skolen i 2012. Vi jobber også med å øke bevisstheten rundt menneskerettigheter, kvinnerettigheter og antitrakassering på en konkret måte som er relevant for livet til folk på bakken,» sier Shehwaro, som er bekymret for fremtiden til unge syrere:

«Vi møter mange sinte barn som ikke har noe å gjøre. Det tristeste er kanskje at de oppfører seg som små voksne. Når et barn ikke gråter i en situasjon som denne, er det ikke noe sunnhetstegn.» Hun frykter at den mangelfulle oppfølgingen av barn og unge vil være med på å øke rekrutteringen til ekstremisme i årene som kommer.

Hatretorikk. Den såkalte flyktning-krisen har gitt vind i seiglene til konservative høyrekrefter i Europa. Resultatene av den ungarske folkeavstemningen om flyktninger, som senere ble kjent ugyldig på grunn av lavt oppmøte (45 prosent av landets stemmeberettigede), viste at 95 prosent av de stemmende er imot at landet skal ta imot flere innvandrere.

«Vi møter mange sinte barn som ikke har noe å gjøre. Det tristeste er kanskje at de oppfører seg som små voksne.»

«Folk flykter ikke til Europa eller Norge fordi de har så lyst på et nytt liv. De fleste ville foretrukket å bli i nabolandene, der kulturen og språket er kjent. Problemet er at de ikke føler seg trygge der heller, og at mange derfor tvinges til å legge ut på flukt igjen. Mitt inntrykk er at det er en ganske stor forskjell på hva europeiske politikere mener, og hva folket på bakken ønsker.

Den fiendtlige retorikken som brukes om flyktninger og muslimer, bidrar ikke til noe annet enn å øke rekrutteringen til radikale bevegelser,» sier Shehwaro. «Mennesker som ikke har opplevd så mye annet enn ondskap og konsekvensene av den; som kanskje har vært vitne til at byen deres ble bombet av utenlandske fly, kan bli overbevist om at Vesten er fienden. Hatretorikk og flyangrep løser ingenting,» sier Shehwaro.

«Mange kan bidra.» Organisasjonen Space ble opprettet i mai 2015, med formål om å skape felles møteplasser mellom syrere og nordmenn og gi et alternativt og mer nyansert bilde av Syria. Zeina Bali, en av grunnleggerne av organisasjonen Space, er fornøyd med oppmøtet under konferansen. «Vi ønsker å skape et annet bilde av syrere enn det som ofte tegnes opp i media. Syria har etter hvert en ganske stor diaspora. Vi er redde for at det bildet som fremstilles av landet fører til at folk føler seg fremmedgjort med tanke på situasjonen der, og derfor føler at det er vanskelig å hjelpe,» sier hun. «Men det er mange ting vanlige folk kan gjøre for å bidra. Det er dessuten mange ting vanlige nordmenn kan gjøre for å bli kjent med folk fra Syria. Det håper vi Space kan være med på å bidra til,» sier Bali.

Carima Tirillsdottir Heinesen
Tidligere journalist i NY TID.

2 kommentarer

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Journalistikk / Gravejournalist Seymour Hersh - et forbildeBlant de beste, troner den amerikanske journalisten Seymour Hersh (83). Han svertes fra både høyre og venstre flanke – men angrer ingenting.
Varsling / Regjeringen styrket ikke varslervernetRegjeringen fulgte ikke opp varslingsutvalgets forslag, verken om eget varslerombud eller egen varslingsnemnd.
Økonomi / Nordisk Socialisme – På vej mod en demokratisk økonomi (av Pelle Dragsted)Dragsted har en række forslag til hvordan lønmodtagere kan få en større del af «samfundskagen» – f.eks. ved at lukke dem ind i virksomhedernes direktionslokaler.
Fns sikkerhetsrÅd / Official Secrets (av Gavin Hood)Katharine Gun lekket informasjon om NSAs forespørsel til den britiske etterretningstjenesten GCHQ om å spionere på medlemmer av FNs sikkerhetsråd i forbindelse med den planlagte invasjonen av Irak.
3 bØger om Økologi / De Gule Veste har ordet, … (av Mads Christoffersen, …)Fra de Gule vester kom nye former for organisering innen produktions-, bolig- og forbrugsfunktioner. Og med «Degrowth», startende det med helt enkle aktioner som beskyttelse af vand, luft og jord. Og hvad med det lokale?
Samfunn / Colapso (av Carlos Taibo)Mye peker på at et definitivt sammenbrudd nærmer seg. For mange mennesker er kollapsen allerede et faktum.
Radikal chic / Postcapitalist Desire: The Final Lectures (av Mark Fisher (red.) introduksjon ved Matt Colquhoun)Skal venstresiden noen gang bli dominerende igjen, må den ifølge Mark Fisher omfavne begjærene som har vokst frem under kapitalismen, ikke bare avfeie dem. Venstresiden bør dyrke teknologi, automatisering, redusert arbeidsdag og populære estetiske uttrykk som mote.
Klima / 70/30 (av Phie Amb)Åbningsfilmen på Copenhagen DOX: de unge påvirkede politikkens klimavalg, men Ida Auken er filmens vigtigste omdrejningspunkt.
Thailand / Fighting for Virtue. Justice and Politics in Thailand (av Duncan McCargo)En magtfuld elite i Thailand – Myanmars naboland – har det seneste årti forsøgt at løse landets politiske problemer med domstolene, hvilket blot har forværret situationen. I en ny bog advarer Duncan McCargo mod «retsliggørelse».
Surrealistisk / The Seven Lives of Alejandro Jodorowsky (av Samlet og kuratert av Bernière og Nicolas Tellop)Jodorowsky er en mann full av kreativt overmot, grenseløs skapertrang og helt uten ønske eller evne til å gå på kompromiss med seg selv.
Journalistikk / «Stinkjournalistikk» mot varslereProfessor Gisle Selnes skriver at Harald Stanghelles kronikk i Aftenposten 23. februar 2020 «ser ut som en støtteerklæring, [men] ligger som en ramme rundt det forterpede angrepet på Assange». Han har rett. Men har Aftenposten alltid hatt dette forholdet til varslere, som for eksempel i tilfellet Edward Snowden?
Om Assange, tortur og straffNils Melzer, FNs spesialrapportør om tortur og annen grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling og straff, sier følgende om Assange:
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte