Her planlegges Norges første flerkulturhus

Åtte dager før terrorangrepet 22. juli søkte Khalid Salimi om støtte fra Kulturdepartementet til et multikulturhus i Oslo. Kulturministeren advarer mot «22/7-søknader», men åpner for Salimi. – Terroren var et angrep på mangfoldet. Svaret er mer mangfold, sier lederen for Horisont og Melafestivalen.

Carima Tirillsdottir Heinesen
Journalist i Ny Tid (migrasjon, konflikt).

Flerkultur. – Etter en slik hendelse er det ekstremt viktig å skape arenaer der mennesker med ulik kulturbakgrunn og ulike meninger kan samles om aktiviteter og føre diskusjoner.

Det sier Khalid Salimi, leder for den flerkulturelle stiftelsen Horisont og for den nylig avholdte Melafestivalen, til Ny Tid.

14. juli, bare åtte dager før terrorangrepet 22. juli, sendte han og stiftelsen et brev til Kulturdepartementet. Der søkes det om driftsmidler til å etablere et nytt flerkulturhus i Norge: Horisonthuset.

Etter fire års leting har nå Stiftelsen Horisont fått tilbud fra KLP Eiendom om å leie 1072 kvadratameter, over ett mål, i Trondheimsveien 2 (Schouskvartalet), på nedre Grünerløkka. Huset, som går over tre etasjer, ligger symbolsk nok bare drøye 700 meter fra Regjeringskvartalet, der terrorbomben gikk av 22. juli.

Åpent for alle

Flerkulturhuset skal være åpent for publikum og folk flest, med en egen bokcafé, amfi og aktivitetsrom, ikke ulikt Litteraturhuset ved Slottet.

Lokalene trenger mindre ombygging, noe som Fritt Ord, Norsk Kulturråd, Gjensidigestiftelsen og Sparebakstiftelsen allerede har gitt midler for å dekke.

I søknaden står det: «Horisonthuset skal være det ledende kompetansesenter for kulturelt mangfold i Norge. I kraft av sin unike kunnskap om kulturelle uttrykk fra stadig flere land skal Horisonthuset tilgjengeliggjøre dette for alle som ønsker det. Horisonthuset skal ivareta kulturelle interesser både for minoriteter og majoriteten i Norge.»

En av målsetningene er å sette minoritetenes kunst, kultur og kulturhistorie på dagsordenen. Huset skal bli en sentral «arena som tilrettelegger for dialog mellom ulike kulturelle uttrykk, på tvers av landegrenser».

– Ideen og planen har vært diskutert siden februar i år, mens søknad og driftskisse var ferdig i juli. Nå håper vi på støtte til etableringen over Statsbudsjettet for 2012, forteller Salimi.

Han har hatt møter med Kulturdepartementet denne våren. I søknaden fra 14. juli søkes det

om 3,5 millioner kroner til drift, programmering og aktiviteter ved Horisonthuset.

Huitfeldt advarer kultur-Norge

Kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) (bilde t.h.: Berit Roald) vil overfor Ny Tid ikke love at søknaden om penger til drift av et mangfoldshus i Oslo blir innvilget, men uttaler:

– Det er mange gode forslag i kulturlivet til høstens statsbudsjett. Mange har jeg selv oppmuntret til, fordi jeg jobber med en stortingsmelding om kultur og sosial inkludering. Jeg har flere ganger oppmuntret kulturlivet til å fremme unge minoriteters stemmer i kunsten. Da jeg åpnet Melafestivalen fredag forrige uke, rettet jeg en stor takk til Kahlid Salimi, og den innsatsen han gjør for kultur- og minoritetsarbeid i Norge. Arbeidet med Horisonthuset er noe han har jobbet for lenge, også før katastrofen, sier Huitfeldt.

Så kommer hun med en generell advarsel til norsk kulturliv i etterkant av terrorangrepet:

– På et generelt grunnlag vil jeg imidlertid advare kulturlivet mot å bruke 22. juli som et argument i kampen om penger fra statsbudsjettet, uttaler kulturminister Huitfeldt til Ny Tid.

Bygger videre på Mela

Årlig arrangerer stiftelsen Horisont Mela-festivalen, som fylte 10 år i år. Siden oppstarten i 2001 har festivalen utviklet seg fra å være et endagsarrangement til å bli en fire dagers festival med om lag 400.000 publikummere. Det er trolig den festivalen som når ut til flest minoriteter.

– Mela-festivalens oppslutning og popularitet viser at det er stor interesse for kunst og kultur blant etniske minoriteter i Norge. Akkurat nå er Mela et motsvar til den ideologien som rammet landet vårt, det gjorde årets Mela til den viktigste noensinne, sier Salimi.

– Etableringen av Horisonthuset blir en videreføring av Melas ånd, nemlig å omfavne mennesker og kulturuttrykk, gjennom aktiviteter som utstillinger, debatter, konserter, verksteder, kompetanseheving og rådgiving.

Årets Mela-festival bar også preg av katastrofen. Istedenfor en firedagers folkefest, ble festivalen gjort om til en gigantisk minnemarkering. I tillegg til de titusener som fant veien til Rådhusplassen, fulgte 170.000 mennesker festivalen direkteoverført på VGTV.

– Årets festival markerte fellesskap og samhold som en motkraft til splittelse og frykt. Alle bidro til å understreke at samhold og mangfold står sterkt, selv når det angripes. Kulturminister Huitfeldt omtalte kvelden som «en trøst for tomheten og sorgen vi alle føler». Den gjennomgående tilbakemeldingen fra publikum var at vi med årets Mela tok Oslo -og livet – tilbake, avslutter Salimi.

---
DEL