Vil angripe nordmenn igjen

En 18-åring trent i Pakistan drepte Trond Kolset (30) i Afghanistan, opplyser Taliban til Ny Tid. Taliban varsler flere angrep mot nettopp nordmenn.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 24.04.2009

– Det sto ikke så bra til, sier politimannen Adbul Rauf Taj til Ny Tid.

Den lokale visepolitimesteren var en av de første som ankom åstedet, noen kilometer utenfor Mazar-e Sharif, etter angrepet mot den norske militærkonvoien i det nordlige Afghanistan fredag 17. april.

Da Raj kom til åstedet, var den norske etterretningsoffiseren Trond Petter Kolset (30) fortsatt i live, sier han. Han så også en utbombet Toyota Land Cruiser, restene av et russiskprodusert kjøretøy, og et avkappet ben fra selvmordsbomberen som hadde styrt bilen sin rett inn i den norske konvoien like utenfor byen Mazar-e Sharif.

Norske soldater hadde samlet seg rundt Kolset og forsøkte desperat å yte førstehjelp. Livet sto ikke til å redde, og Kolset ble den fjerde norske soldaten som har mistet livet i Afghanistan.

– Da jeg kom dit, så jeg en soldat som var dekket av blod. Andre norske soldater holdt på å gi ham førstehjelp, sier Taj, som er visepolitimester i den nordlige provinsen Balkh. Mazar-e Sharif er provinsens hovedstad.

De fire norske soldatene var på vei til naboprovinsen Meymaneh, der de fleste av de 600 norske soldatene er stasjoner, i en konvoi bestående av to kjøretøy.

– Trekk dere ut

Etter den USA-ledete invasjonen av Afghanistan i 2001 har Taliban ledet et opprør primært i det sørlige og østlige Afghanistan. Det var i disse delene av landet Taliban først oppsto som en radikal geriljabevegelse på 1990-tallet, før de tok over nesten hele landet mellom 1996 og 2001.

Til tross for at angrepene deres har blitt flere de siste årene, har aktivitetene stort sett vært begrenset til området langs den afghansk-pakistanske grensen. Derfor er fredagens selvmordsaksjon i nord oppsiktsvikkende også i afghansk sammenheng.

En talsmann for Taliban sier til Ny Tid at det siste angrepet, hvor nordmenn i det relativt fredelige nord-Afghanistan var målet, ble utført nettopp for å advare «mindre land» som har sendt relativt få soldater til landet.

– Enhver som hjelper amerikanerne er vår fiende, sier Talibans talsmann Zabihullah Mujahed på telefon til Ny Tid.

Han hevder at angrepet hadde vært planlagt i én måned. Selvmordsbomberen skal ifølge Mujahed ha vært 18 år gamle Abdul Baset. Han «hadde forsøkt flere ganger å gjennomføre oppdraget, men hadde av ulike årsaker ikke lykkes. Men omsider lyktes han fredag,» uttaler Mujahed.

– Vi hadde en melding vi ønsket å sende nordmennene og andre mindre land som har bidratt med soldater til den amerikanske invasjonen av vårt land, sier Mujahed. Han sier at angrepene vil fortsette.

– Vi ville fortelle dem at dere ikke er trygge med mindre dere forlater landet vårt. Vi vil fortelle det norske folk at det må presse myndighetene til å trekke de militære styrkene sine ut av Afghanistan, ellers kommer vi til å angripe dem og drepe soldatene deres.

Ifølge afghansk etterretning og ledelsen for ISAF-styrkene er de fleste selvmordsbomberne fra Taliban unge studenter fra religiøse skoler i Pakistan. Undervisningen ved skolene blir gitt av Al-Qaida-inspirerte islamister.

Abdul Baset, som også opprinnelig kom fra Kandahar-provinsen, studerte ved en slik skole før han ble rekruttert av Taliban, ifølge Mujahed.

Advarer Norge

Mujahed, som var helsearbeider før han ble Taliban-talsmann, hevder at Taliban planlegger flere angrep. Ikke bare mot nordmennene i Mazar-e Sharif, men også tyske soldater i naboprovinsen Kunduz og ungarske soldater i Baghlan-provinsen.

– Dette vil ikke bli det siste angrepet rettet mot nordmenn. Vi planlegger flere angrep på dem. Hva slags angrep og når de vil finne sted, vil framtiden vise, fortalte han Ny Tid over telefon.

Nordmenn, tyskere og ungarere er blant de som har sendt et mindre antall soldater som ISAF-operasjonen, herunder styrker kjent som Provincial Reconstruction Teams. Dette er sivilmilitære enheter som i hovedsak er engasjert i gjenoppbygging og innføring av lov og orden i de afghanske provinsene.

Disse styrkene er ikke unntatt fra Talibans vrede, ifølge Talibans talsmann Mujahed.

– Uansett hva de er, de er våre fiender. De har invadert vårt islamske land, og for det skal vi hevne oss på dem.

Taliban synes derimot å ha liten støtte blant folk flest i Mazar-e Sharif. Kjøpmannen Amir Mohammad (42) sier:

– Taliban var ikke bra for oss, det var veldig ille, de forbød kvinner å forlate hjemmene sine. Hvis du spør meg hvem jeg foretrekker, så er det åpenbart de norske troppene. Taliban undertrykker og nordmennene hjelper oss med å bygge opp igjen landet vårt, sier Mohammed.

Gul Mohammad (50), en bonde fra landsbygda ved den nordre delen av Mazar-e Sharif, sier:

– De utenlandske troppene er bra. Hvis de ikke var her, ville Taliban hatt kontrollen. Taliban var og er terrorister. De utenlandske troppene er her for å hjelpe oss uansett om de er amerikanske eller norske, forteller bonden.

Ingen kommentar

Det norske forsvaret vil ikke bekrefte Talibans påstand om at det var de som stod bak selvmordsangrepet, eller identiteten til den påståtte gjerningsmannen.

– Vi ønsker ikke å kommentere påstandene fra Taliban, fordi vi vet at de ofte påtar seg ansvaret for aksjoner de ikke står bak. Men vi gjør egne undersøkelser for å finne ut hvem som står bak, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativt hovedkvarter til Ny Tid.

Angrepet på den norsk konvoien vil bli etterforsket av afghansk politi, med den nødvendige assistansen fra de norske styrkene.

Kommentarer