Viktig retrett fra regjeringa

Regjeringspartienes retrett i spørsmålet om midlertidige ansettelser er en betydelig seier for norske arbeidstakere, gitt at partiene står fast på at saken skal tilbake til arbeidslivslovutvalget selv om budsjettsamarbeid med Ap ikke blir aktuelt. Partienes retrett kom som et direkte svar på at Arbeiderpartiet ikke ønsket å gå i statsbudsjettforhandlinger uten at forslaget var lagt […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Regjeringspartienes retrett i spørsmålet om midlertidige ansettelser er en betydelig seier for norske arbeidstakere, gitt at partiene står fast på at saken skal tilbake til arbeidslivslovutvalget selv om budsjettsamarbeid med Ap ikke blir aktuelt. Partienes retrett kom som et direkte svar på at Arbeiderpartiet ikke ønsket å gå i statsbudsjettforhandlinger uten at forslaget var lagt dødt. Også SV har stilt tilsvarende krav. Dermed er det utenkelig at de borgerlige partiene plukker det fram igjen, før de eventuelt går tilbake til Frp for en ny forhandlingsrunde.

For Ap og SV må det selvsagt være uaktuelt å forhandle bort ansattes faglige rettigheter i et budsjettoppgjør, og det er derfor god å se at de to partiene så langt har vært entydige i sin avvisning. At Aps finanspolitiker Hill-Marta Solberg torsdag, ifølge Nettavisen, skaper usikkerhet om hvorvidt kravet er absolutt er derfor bekymringsfullt. Det samlede presset som Ap, SV og LO og andre fagorganisasjoner har øvet mot regjeringen har vært helt avgjørende for å slå forslaget tilbake. Denne samlede fronten må beholdes.

Det vi imidlertid frykter, er at regjeringspartiene til syvende og sist igjen vender seg til Frp for forhandlinger, og at forslaget kommer på bordet igjen. Vi mener ikke at Ap og SV skal godta ethvert forhandlingsresultat med regjeringspartiene, men denne saken er såpass viktig at venstresiden må legge annen prestisje til side. Hvis det er mulig for Ap og/eller SV å lage et budsjett med Høyre, KrF og Venstre som trekker i riktig retning, og der midlertidige ansettelser ikke er tema, bør det skje.

Samtidig må fagbevegelsen fortsatt være parat til å gjennomføre aksjoner mot forslaget, dersom det blir hentet fram igjen. Det vet vi ikke før budsjettet er på plass. Og på lengre sikt må man være klare for å stå opp mot forslaget, dersom det skulle bli en del av arbeidslivslovutvalgets innstilling.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here