Bestill høstutgaven her

Videreføring snarere enn reprise

Verdens verste menneske
Regissør: Joachim Trier
(Norge)

CANNES: Med Verdens verste menneske har Joachim Trier meget mulig laget sin hittil beste film. Og det er mer enn bare hovedstaden som knytter den til Reprise og Oslo, 31. august.

Det var historisk sus over den norske deltakelsen på årets filmfestival i Cannes. Hele to norske filmer deltok i det offisielle programmet: Joachim Triers spillefilm Verdens verste menneske var valgt ut til hovedkonkurransen og De uskyldige av Eskil Vogt til det prestisjefylte sideprogrammet Un Certain Regard.

Vogt er for øvrig manusforfatter av Verdens verste menneske sammen med Trier, slik han har vært på alle regissørens spillefilmer. Trier (og medforfatter Vogt) deltok også i hovedkonkurransen i Cannes i 2015 med Louder than Bombs, som da var første norskproduserte spillefilm i hovedkonkurransen siden Anja Breiens Arven i 1979. (I mellomtiden har imidlertid fire norske kortfilmer vært valgt ut til hovedkonkurransen, inkludert Bobbie Peers’ Sniffer, som i 2006 vant Norges første Gullpalme innen dette formatet.)

Under prisutdelingen ble Renate Reinsve belønnet med prisen for beste kvinnelige skuespiller for hovedrollen i Verdens verste menneske, og var med det første norske skuespiller som vant pris på den viktige festivalen.

Hovedstadstrilogi

Det er heller ingen overdrivelse å si at Verdens verste menneske var blant de aller beste filmene i årets . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

ARABISKE FILMDAGER:

Arabisk film med politisk brodd


Hany Abu-Assad, Mounia Akl: Huda’s Salon / Costa Brava, Lebanon
Spenningsfilmen Huda’s Salon retter et feministisk blikk på kvinners posisjon på det israelskokkuperte Vestbredden, mens det særegne familiedramaet Costa Brava, Lebanon omhandler Libanons pågående avfallskrise.
DEMOKRATIBEVEGELSE:

Kampen for Hongkongs demokrati


Jennifer Ngo: Faceless
Ved å følge fire unge demonstranter kommer dokumentarfilmen Faceless svært tett på protestdemonstrasjonene i Hongkong i 2019.
ANTISEMITTISME:

Arven etter Ruth Maier


Elsa Kvamme: Ingen hverdag mer
Elsa Kvammes nye dokumentar Ingen hverdag mer forteller jødiske Ruth Maiers historie, som på ingen måte har mistet sin relevans og viktighet.
FIKSJON:

Trangen til å bli sett og anerkjent


Jesse Armstrong: Succession
Stridighetene i mediemogulfamilien om konserntronen tilspisser seg ytterligere i HBO-serien Succession, som på imponerende og medrivende vis evner å ta pulsen på samtiden og storkapitalistisk forretningsvirksomhet på sitt mest brutale.
911:

Do the right thing


Spike Lee: NYC EPICENTERS 911->2021½
Spike Lees dokumentarserie som nå går på HBONordic, er en omfattende skildring av New York – ispedd minner, historier og innsikt fra øyenvitner til byens største terroraksjon.
DOKUMENTARFILM:

20 år etter 11. september


Dylan Avery: SEVEN
Et forskningsteam i Alaska har via forskning og nye datasimulerte modeller konkludert med at NIST-rapporten om 11. september har tatt feil. Noe for NRK?
Aleksander Huser
Huser er fast filmkritiker i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte