– Vi trenger all hjelp vi kan få

– Vi har ikke tenkt å legge oss ned og dø. Men vi trenger hjelp fra avisas lesere og venner, sier Ny Tid-redaktør Anders Horn.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

«Dette kan være kroken på døra for Ny Tid.» Det var det dramatiske budskapet fra ansvarlig redaktør Anders Horn forrige uke. Dagsavisen, Verdens Gang, Klassekampen, Dagens Næringsliv og NRK Radio ga bred dekning til kulturminister Valgerd Svarstad Hauglands forslag til kutt i Ny Tids pressestøtte. Ny Tid-redaktøren er fortsatt like klar:

– Et kutt på en halv eller en hel million, på toppen av portoøkning og bortfall av statsannonser, vil rasere Ny Tid. Derfor tar vi nå opp kampen mot forslaget, sier han.

– At det statseide Posten bruker sin monopolsituasjon til å rane fattige aviser, og at statsinstitusjonene slutter å annonsere, setter oss i utgangspunktet i en enorm skvis. Det bidro til at vi gikk med underskudd i fjor. Nå har vi arbeidet med å reise kjerringa, og så kommer altså kulturministeren og legger en kampestein til byrden.

Må ha hjelp

Men om situasjonen er alvorlig, varsler redaktøren at ukeavisa ikke vil legge seg ned og dø sånn helt uten videre. Allerede i denne ukas utgave oppfordres Ny Tids lesere til å gi sitt bidrag til Ny Tids overlevelse, enten i form av pengegaver, eller ved å bidra til å skaffe flere abonnenter.

– Hvis forslaget blir vedtatt, trenger vi å øke opplaget med ett til to tusen abonnenter. Vi har gjort det før, og hvis avisas venner hjelper til, skal vi klare det igjen, sier Horn. Han understreker at Ny Tid ikke har økonomiske muskler til å skaffe så mange abonnenter på kort tid gjennom tradisjonelle vervemetoder.

– Telefonverving og andre tiltak koster mye penger. Derfor er avisa helt avhengige av at leserne hjelper til, sier Horn.

Nå eller aldri

Ny Tid-redaktøren forteller at bønnen som nå går ut til leserne bare er ett av mange tiltak som settes i verk for å redde avisa. I disse dager går Horn i skytteltrafikk mellom redaksjonslokalene og Stortinget, der han og Morgenbladets redaktør Alf van der Hagen forsøker å overbevise kulturpolitikerne om å avvise kulturministerens forslag.

– Ser det mørkt ut?

– Det burde se lyst ut, ettersom Fremskrittspartiet er de eneste som virkelig vil ha dette forslaget igjennom. Samtidig er Frp svært ivrige på å få det vedtatt. Hvis de setter hardt mot hardt i budsjettforhandlingene, er det overhengende fare for at KrF og Høyre gir etter. Og, ja, det er vi alvorlig redde for. Jeg tør ikke planlegge med at forslaget avvises.

– Lyspunkter finnes vel?

– Ja, så absolutt. Vi ser at folk som aldri før har abonnert på Ny Tid bestiller avisa via telefon eller via våre nettsider, og vi ser at antallet oppsigelser fra eksisterende abonnenter er langt lavere enn før budsjettforslaget ble lagt fram. Jeg tolker det dit hen at det finnes et betydelig engasjement for Ny Tid. Det virker som om folk skjønner at det er nå eller aldri.

– Det har vært mye medieoppmerksomhet om saken?

– Ja, mange aviser har skrevet om det, og jeg har vært i radioen flere ganger for å kommentere forslaget. Den store oppmerksomheten har gjort inntrykk, men aller sterkest inntrykk har det nok gjort at Norges største avis, Verdens Gang, brukte hele lederartikkelen sist fredag på å slakte forslaget, og at Dagbladet fulgte opp noen dager senere på lederplass. Det er en solidaritet fra de store avisene til to små som vi setter umåtelig pris på.

Styrker avisa

– Du sier vi trenger ett tusen til to tusen nye abonnenter for å kompensere for kuttet. Realistisk?

– Ambisiøst. Det er klart at vi leter nå etter måter å spare penger på uten å ramme selve avisproduktet, selv om vi ikke akkurat føler at vi sløser med pengene fra før. Derfor vil jeg ikke sette noen absolutt grense for hvor mange nye abonnenter, eller hvor mange innsamlede kroner, vi trenger for å overleve. Det jeg kan si, er at vi trenger hver abonnent og hver krone vi kan få.

– Hva er viktigst: Økonomisk støtte eller hjelp til verving?

– Begge deler er viktig. Økonomisk støtte gir oss trygghet her og nå, og gjør at vi kan overleve fram til neste budsjettbehandling. Forhåpentligvis finnes det da en kulturminister og et stortingsflertall som ser verdien av mediemangfold. Men vi er også avhengige av flere abonnenter. Derfor er både penger, verving og gaveabonnementer viktig. Jeg håper at de som føler de har råd til det, enten gir penger eller gaveabonnement. De som har dårligere råd, håper jeg tar en telefonrunde i vennekretsen og verver abonnenter.

– Hva om forslaget avvises?

– Da kommer både støttepenger og nye abonnenter godt med. Vi må som sagt dekke inn bortfallet av statsannonser og portoøkningen uansett. Kombinasjonen av økte utgifter og reduserte inntekter truer Ny Tids eksistens uavhengig av pressestøttekuttet. Det jeg kan love, er at hver krone vi får inn vil gå til å gi leserne en bedre avis, sier Anders Horn.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here