– Vi må være lykkelige, selv med utsikten til utryddelse

INTERVJU: Den italienske aktivistfilosofen Franco «Bifo» Berardi snakker med NY TID om USAs arroganse, ensomhet, opprør, dødelighet, og buddhisme som forbilde.

Internasjonal frilansskribent for Ny Tid

En oktoberettermiddag i koronaåret 2020 møter NY TID den italienske aktivistfilosofen Franco «Bifo» Berardi til en samtale i Bologna, hans hjemby. Berardi, en av vår samtids kanskje viktigste tenkere, er skeptisk til den nye, pandemiske tilværelsen.

Det er pinlig ikke å kunne være nær andre mennesker, å klemme og kysse her i Italia når vi møtes. Når jeg ser andre menneskers hud, er nå plutselig min oppfattelse også preget av en viss fobi. Men det er verre for en yngre generasjon på vei inn i sitt sosiale liv, sitt erotiske liv. Å skulle holde avstand til andre kropper internaliseres som «naturlig» for dem. Vi spør Berardi, som har svar på rede hånd:

– Dette er veldig alvorlig fra et sosialt synspunkt. Siden mars har jeg deltatt i et ukentlig seminar med internasjonale psykoterapeuter for å kartlegge pandemiens psykologiske konsekvenser. Det psykologiske aspektet er interessant, siden det er direkte knyttet til det politiske. Enhver politisk, sosial eller kunstnerisk subjektiveringsprosess baseres på gleden over å være sammen. Vi føler oss bedre sammen med andre, Men nå er samvær blitt farlig.

Hva betyr dette for sosiale og politiske bevegelser?

– De er satt ut av spill. I Italia har enhver form for sosial organisering forsvunnet i løpet av de siste seks månedene. Jeg prøver å forstå hva som skjer privat – hva tenker og føler menneskene i sin isolasjon? Hva vil skje når vi kommer ut av dette svarte hullet? Jeg har inntrykk av at vi står overfor …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal

Ingen artikler å vise