Vi må snakke om overbevæpningen

Hvorfor er det så mangelfull dekning av opprustning og militært overforbruk i norske medier?

Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) gir hvert år ut en oversikt over verdens militærutgifter. Denne oversikten er det beste grunnlaget vi har for å analysere utviklingen på dette feltet. SIPRI selv er imidlertid fullt på det rene med at det fortsatt kan være mørketall de ikke har adgang til. Tallene kan altså være høyere, men neppe lavere. Vanskelighetene med å lage slike oversikter oppstår delvis fordi så mye av det som berører nasjonalt forsvar, militær opprustning og krigføring, holdes utenfor demokratisk innsikt og kontroll. Dels blir mye krigsmateriell satt sammen av deler som produseres på ulike steder – og dels har noen av produsentene både sivil og militær produksjon, uten at det alltid er klart hvor skillelinjene går.
. . .

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA – mellem et statsligt overvågende diktatur og den liberalistiske individualismes hensynsløse selvudlevelse. Måske en form for anarkistisk samfundsorden?

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.

Det kulturelle bindemiddelet

ROMAN: DeLillo iscenesetter en slags allmenn, paranoid tilstand, en mistenksomhet som har global rekkevidde.

Kreativ ødeleggelse

SØPPEL: Norge er ikke rigget for tekstilsortering. Selv om vi sorterer søppel, er vi ikke i nærheten av steder i Japan, som kan resirkulere i 34 ulike kategorier. Der er målet at kommunene ikke sitter igjen med noe avfall – og uten søppelbiler!

Kontrollsamfunnet og det uregjerlige

SENMODERNE: Mennesker i dag får mer og mer kontroll over omgivelsene – men mister kontakt med verden. Hvor går grensen for målinger, kvalitetssikringer, kvantifiseringer og byråkratiske rutiner?