Bestill sommerutgaven her

Vi må snakke om klasse

Det fremvoksende arvedynastiet i Norge er symptomet på et samfunn som ikke har tatt et oppgjør med den økonomiske eliten, skriver Andres Sjalg Unneland, leder for Sosialistisk Ungdom.

(Obs. Artikkelen er maskin-oversatt fra norsk av Gtranslate)

Når Norges rikeste mann er ett år eldre enn meg, og Norges rikeste kvinne er ett år yngre, så er det på høy tid at vi igjen snakker om klasse i Norge. Jeg er 24 år og mener det fremvoksende arvedynastiet i Norge er symptomet på et samfunn som ikke har tatt et skikkelig oppgjør med den økonomiske eliten.

Like muligheter?

Arbeiderbevegelsens prosjekt har alltid handlet om å skape frie liv, et samfunn med jevn fordeling av goder og byrder, og på den måten et samfunn med like muligheter for alle. Da er det skummelt når to tredjedeler av Norges hundre rikeste har startet med en arvet formue. Dette betyr muligheter andre i samfunnet ikke har. Penger er lik makt, og når folk fødes med mye penger, sitter de på en makt som strider mot våre demokratiske idealer.

Arbeiderbevegelsen har alltid handlet om å skape frie liv.

Det er urovekkende at forskjellene i Norge øker. Dette skyldes i stor grad at kapitalklassen i lang tid har vært grådig og tatt en stadig større del av verdiene arbeiderne skaper. Tall fra Teknisk beregningsutvalg viser at arbeidere i privat sektor får en stadig mindre andel av inntektene. Inntektene har falt fra 85 prosent på 80-tallet til litt over 73 prosent i 2017. Når arbeiderne får mindre, er det fordi eieren får tilsvarende mer.

Å utjevne forskjellene mellom dem som har mye og dem som har lite er et av historiens største politiske prosjekter. Dette prosjektet tar utgangspunkt i en konfliktlinje, som vi ikke kan glemme eller la være å snakke om. Det er ikke vanlige folk som tjener på at vi slutter å snakke om klasse.

Kamp for fordeling

- annonse -

Når vi utjevner økonomiske forskjeller, skaper vi grobunn for økonomisk vekst, og ikke minst et mer rettferdig samfunn og bedre liv for folk flest. Sosiale og økonomiske forskjeller er ingen naturtilstand, men stadig i endring.

To tredjedeler av Norges hundre rikeste har startet med en arvet formue.

Dersom vi skal fordele godene i samfunnet på en bedre måte, krever det politisk kamp. Og denne kampen fordrer en forståelse for konfliktlinjer og at vi igjen diskuterer klasse.

andreas.sjalg@su.no
Unneland er leder for Sosialistisk

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

UtØya / 22. JULI: Etter min oppfatning kunne politiet ha fått panikkJeg fraktet 24 sønderslagne, sjokkskadede ungdommer i sikkerhet til fastlandet fra Utøya. Flere ganger førte jeg båten ut til dette helvete på jord. Hvor var politiet?
22. juli / Generasjon Utøya (av Aslaug Holm, …)Utøya som arnested for gryende partitilknytning: Denne generasjonen lar seg fortsatt ikke kneble.
22. juli / Arven etter 22. juli (av Tommy Gulliksen)Tommy Gulliksens andre dokumentar om 22. juli viser en sårbarhet som er både reflekterende, undrende og oppriktig ærlig.
Kronikk / Strålevernets «anerkjente» institusjonerOverser myndighetene forskning på feltet strålevern? Eksempelvis skader av AMS-målernes pulsing – eller skader fra svake elektromagnetiske felt, som mobilstråling?
Kina / François Jullien’s Unexeptional Thought (av Arne de Boever)Via sinologen François Jullien avdekker Arne de Boever blinde flekker, farlige fordommer og avgjørende mentalitetsforskjeller i møtet mellom øst og vest.
Handke / Mein Tag im anderen Land (av Peter Handke)Et eviggyldig spenningsforhold mellom enkeltmennesket og fellesskapet. Har Peter Handke med alderen gradvis gitt avkall på raseriet?
Nato / Til NATOs disposisjon Under NATO-øvelsen Good Heart var «fienden» streikende arbeidere og navngitte norske organisasjoner.
Orientering nr. 22 1971 / Pariserkommunen ble modell og inspirasjon for sosialister fra Marx til våre dager: Vi bringer her annen del av Einhart Lorenz’ artikkel om Pariserkommunen.
Frihet / Jeder Mensch (av Ferdinand von Schirach)Ferdinand von Schirach vil inspirere til en modernisering av det demokratiske systemet.
Fotobok / Å holde sammen helt inn i livets høstEnkelte fotografier i denne boken oppleves som nådeløse, til tross for at fotograferingen er gjort blant venner.
Oslo-avtalen / Oslo (av Bartlett Sher, …)Den eskalerte konflikten mellom Israel og palestinerne minner oss igjen om at Oslo-avtalen i 1993 ikke førte til fred. Og dermed føles HBO-filmen Oslo nærmest som naiv eskapisme.
Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket. (av Ole Sverre Olsen)Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte