– Vi har også skylden

WWF Norge tar på seg delvis ansvar for at miljøet og SVs politikk kom i skyggen under årets valgkamp. Andre NGO-er tar ikke medansvar.

Vurdering. I forkant av årets valg la miljøvernorganisasjonen WWF ut en liste på sine hjemmesider, der de norske partiene ble rangert etter miljøpolitikk.

SV havnet på tredjeplass, omtalt som «et bunnsolid miljøparti». Da Ny Tid tok kontakt med andre frivillige organisasjoner før valget for å få liknende vurderinger, ville nærmest ingen uttale seg – de begrunnet dette med sin partipolitiske uavhengighet. Generalsekretær i WWF, Rasmus Hansson, mener nå at NGO-ene må ta sin del av ansvaret for det dårlige resultatet også til SV. Han mener det er uærlig overfor medlemmene å ikke mene noe om de ulike partienes klimapolitikk.

– Det er mulig at SV hadde gjort et bedre valg dersom flere frivillige organisasjoner hadde testet ut god miljøpolitikk, og fortalt medlemmene sine om dette. Etter min mening er det uærlig å ikke være klar på hvem som leverer, og ikke leverer, i politikken. Det er uredelig overfor de som hører på oss, og overfor partiene. Vi er politisk offensive store deler av året. Hvorfor skal vi gi oss selv politisk munnkurv ved valg, når velgerne virkelig trenger råd om hvem som leverer, og hvem som ikke leverer, sier Hansson til Ny Tid.

Selv om WWF er en partinøytral miljøorganisasjon, mener Hansson det er på sin plass at organisasjonen uttaler seg om partipolitikk og framhever de partiene som utretter mest for organisasjonenes kampsaker.

– På mange måter føler vi oss medansvarlige for at SV har gjort et så dårlig valg. Vi, som miljøorganisasjon, må erkjenne at miljø er en del av et veldig komplekst politisk felt, frivillige organisasjoner har vi et ansvar for å mobilisere velgere til de grønne partiene. Når det kommer til SV, har vi ikke gjort jobben vår skikkelig. Vi betrakter SVs nederlag, og mangelen på miljøfokus i valgkampen, som vårt nederlag, sier Hansson til Ny Tid.

Forsvarer ikke-valg

Nestleder i Natur og Ungdom (NU), Silje Lundberg, er ikke enig i Hanssons utspill mot de idealistiske organisasjonene.

– Vi er en partipolitisk uavhengig organisasjon, og synes det er viktig at folk utifra eget hode velger hva de ønsker å stemme på. Det vi imidlertid har gjort, er å lage klimakort med spørsmål som folk kan stille til de ulike politiske partiene, sier Lundberg.

– Ved stortingsvalget 2009 gikk NU ut og advarte mot stemme på Frp, Høyre og Ap. Hvorfor var det greit da, men ikke nå?

I 2009 advarte vi mot å stemme på visse partier fordi de stemte ja til oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen. Den gangen syntes vi det var greit å gjøre det, både fordi dette var NUs kampsak, og fordi det var nasjonalt og ikke lokalt valg. Ved lokalvalg er det uansett vanskelig å si noe generelt om hva de ulike partiene jobber for i de forskjellige kommunene, sier Lundberg.

Heller ikke leder i Spire, Christian Bull, mener det er greit at frivillige organisasjoner legger føringer for hva medlemmene skal stemme på.

– Dersom man framstår som partipolitisk uavhengig, er dette et prinsipp man må overholde. Jeg synes det er vanskelig å skulle peke ut et parti som bedre enn noe annet, dette må være opp til velgeren å ta stilling til, sier Bull til Ny Tid.

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 16.09.2011. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer