«Vi får ikke fred uten at vi drømmer om det»

FREDSKONFERANSE: Nordisk forbrødring kan være starten på å reise en sterk, aktiv fredsbevegelse.

Skjermdump fra YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=gkBn1vhJhrg
Ny Tid

For fjerde år på rad arrangerte foreningen Folket i Bild/Kulturfront Nordiske fredssamtaler i Degerfors 14.–16. august i år, der det deltok fredsaktivister fra Sverige, Danmark, Finland og Norge for å høre på foredrag og delta i diskusjoner. Ifølge medarrangør Eva Myrdal er konferansens mål å samle alle som er mot å sende militæret for å delta i okkupasjons- og angrepskriger, til en nordisk enhetsfront. Det er en ambisiøs oppgave. Uansett er det ingen tvil om at deltakelse på konferansen gir påfyll av både kunnskap og engasjement.
Degerfors er en liten industriby med 9500 innbyggere, der Vänsterpartiet er kommunestyrets største parti. Ordfører Jan Ask innleder konferansen ved å ønske velkommen til «Nord-Europas minst NATO-vennlige kommune», og scenen er satt.
Parolen for årets konferanse er «Nei til krig – nei til NATO». For en nordmann er det forfriskende å se at motstanden mot NATO er såpass sterk i vårt nærmeste naboland. Rundt 130 mennesker, de aller fleste svenske, har funnet veien hit, mens vi fra Norge er – så vidt undertegnede kan registrere – fire stykker. Aldersgjennomsnittet blant deltakerne er høyt, men andelen unge har likevel steget siden første gang jeg var her i 2012.

Saken er åpen for Ny Tids abonnenter. Logg inn i toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

Kommentarer
DEL