Bestill sommerutgaven her

Vi er nødt til å snakke om Duterte

A Duterte Reader. Critical Essays on Rodrigo Duterte’s Early Presidency

Vulgært språk, snedig-aggressiv bruk av sosiale medier og et nonchalant forhold til menneskeliv har plassert Filippinenes folkekjære president solid på den internasjonale scenen. Det er gode grunner til å snakke om Rodrigo Duterte, skriver antologi-redaktør Nicole Curato.

«Diktatorer er som myg,» sagde en filippinsk bekendt engang, og fortsatte: «De udklækkes i et usundt miljø.» Det var Marcos-æraen, han talte om, og han havde selv arbejdet for regimets propagandaapparat, indtil han ikke længere kunne holde det ud og migrerede til Danmark.

Ferdinand Marcos var ved magten i Filippinerne fra 1965 til 1986 og regerede fra 1972 pr. dekret, mens hele landet var under militær undtagelsestilstand. I dag er landets sydlige del, Mindanao, igen under militær undtagelsestilstand og har været det i snart et år, for nylig forlænget til udgangen af 2018.

Det er første gang i filippinsk historie post Marcos med så vidtrækkende en undtagelsestilstand, der i praksis betyder, at borgerlige rettigheder er ophævet for omkring en fjerdedel af landets befolkning. Præsidenten, der sidder med ansvaret for denne situation, er også den første i filippinsk historie post Marcos, der aktivt forsøger at rehabilitere den gamle diktator, og selv flirter (eller joker?) med muligheden for at gøre sig til enehersker. For at kunne få tingene gjort, som han siger.

Brutalitet som regjeringsprinsipp. Rodrigo Duterte har allerede radikalt forrykket grænserne for, hvad en præsident kan foreta sig, og han vil med rette kunne sige, at hans indførelse af brutalitet som regeringsprincip skete med folkets opbakning.

- annonse -

Antologien A Duterte Reader undersøger, hvordan det lykkedes Rody, som han blandt andet kaldes i folkemunde, at opbygge sin «multiclass base». Den undersøger anatomien i hans spektakulært vulgære sprog, hans snedig-aggressive brug af sociale medier og mildt sagt nonchalante forhold til menneskeliv.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Nina Trige Andersen
Trige Andersen er frilansjournalist og historiker.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
Corona / De mere positive aspekter ved CoronaIntet har jo hast mere. Sygdom, død og økonomisk ruin er pandemiens markante spor, men i corona-tiden opstår også erkendelse og indsigt, som vi bør tage med os videre.
Samtaler med lysets hastigheter. Konstruksjonen av det digitale dødsriket. (av Ole Sverre Olsen)Når Klaus Schwab, grunnleggeren av World Economic Forum, introduserer den fjerde industrielle revolusjon (Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution), og når Elon Musk, gründeren bak suksessen Tesla, pluss konsernsjef for Facebook Mark Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
Kortfilm / Stolen Fish, … (av Gosia Juszczak, …)Med svært ulike innfallsvinkler viser to av dokumentarene på Kortfilmfestivalen hvor forstemmende langt unna vi er en bærekraftig utvikling.
Modernisme / Carsten Boysen: En rettferdig boligpolitikk, … (av Jon Guttu, …)Kan dagens usosiale by- og boligsituasjon trenge mer modernisme? To bøker aktualiserer en fremskrittstro på at samfunnet kan endres til det bedre.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte