Vesten støttet statlig terrorisme


Journalist og forfatter Tasneem Khalil dokumenterer vestligstøttede statlige overgrep i land som Pakistan, India, Bangladesh og Sri Lanka.

Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 2016-04-14

Tasneem Khalil bor nå i eksil i Sverige, der han jobber som journalist og driver det månedlige magasinet International World Report. Magasinet går i dybden av saker relatert til menneskerettigheter – et tema som ofte er underrapportert i de store mediene. 7. april besøkte Khalil Tronsmo bokhandel i Oslo for å lansere boken Jallad – Death squads and terror in South Asia. «Jallad» betyr bøddel på hindi, urdu og bengali.

Kritisk til vestlige lands støtte. Boken Jallad tar også for seg det internasjonale sikkerhetssamarbeidet mellom USA, europeiske land og regimer som bortfører, torturerer og dreper opposisjonelle. Khalil setter blant annet fokus på den lite kjente årlige PASOC-konferansen. PASOC er drevet av det amerikanske forsvarsdepartementet, og skal være et tiltak i USAs globale kamp mot terror. På konferansen møter ledere for spesialstyrker og paramilitære styrker fra Sør-Asia amerikanske spesialister. I Jallad tar Khalil opp hvordan ledere fra dødsskvadroner fra eksempelvis Indonesia og Bangladesh deltar på denne årlige konferansen.
«På konferanser som PASOC møtes militære spesialister på vold fra hele verden for å diskutere de siste teknikkene og strategiene for undertrykking – og dette beskrives som antiterrortiltak. Dette er bare ett eksempel på hvordan land som USA, Storbritannia og Frankrike overfører sine verktøy og teknikker for undertrykking til klientregimer i Sør-Asia og Midtøsten. Flere militære ledere som beviselig har torturert og drept sivile, har deltatt på PASOC,» sier forfatteren til Ny Tid.
«USA har støttet og finansiert maskineriet for statlig terrorisme i Pakistan i veldig lang tid. Storbritannia har trent opp menneskerettighetsundertrykkere i Nepal, Bangladesh og  på Sri Lanka. Listen fortsetter.»

Arven fra kolonistyret. Jallad trekker linjene fra da europeiske kolonimakter styrte land som India, og avdekker hvordan mange av de samme metodene som kolonimaktene brukte, nå brukes av myndighetene i de tidligere koloniene. Et eksempel på maktutøvelse er bruk av unntakstilstand og tilsidesetting av lover som ivaretar ytringsfrihet, rettssikkerhet og vern mot fengsling uten lov og dom. «De som tok over styret etter kolonimaktene, arvet et apparat for undertrykking. Nå har de oppgradert og styrket dette for å gjøre det mer effektivt og brutalt. I boken skriver jeg om en britisk kommandant ved navn …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?

Abonnement halvår kr 450

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)