Vesten støttet statlig terrorisme

Journalist og forfatter Tasneem Khalil dokumenterer vestligstøttede statlige overgrep i land som Pakistan, India, Bangladesh og Sri Lanka.

Øystein Windstad
Undersøkende journalist i Ny Tid.
Email: oystein@nytid.no
Publisert: 14.04.2016

Tasneem Khalil bor nå i eksil i Sverige, der han jobber som journalist og driver det månedlige magasinet International World Report. Magasinet går i dybden av saker relatert til menneskerettigheter – et tema som ofte er underrapportert i de store mediene. 7. april besøkte Khalil Tronsmo bokhandel i Oslo for å lansere boken Jallad – Death squads and terror in South Asia. «Jallad» betyr bøddel på hindi, urdu og bengali.

Kritisk til vestlige lands støtte. Boken Jallad tar også for seg det internasjonale sikkerhetssamarbeidet mellom USA, europeiske land og regimer som bortfører, torturerer og dreper opposisjonelle. Khalil setter blant annet fokus på den lite kjente årlige PASOC-konferansen. PASOC er drevet av det amerikanske forsvarsdepartementet, og skal være et tiltak i USAs globale kamp mot terror. På konferansen møter ledere for spesialstyrker og paramilitære styrker fra Sør-Asia amerikanske spesialister. I Jallad tar Khalil opp hvordan ledere fra dødsskvadroner fra eksempelvis Indonesia og Bangladesh deltar på denne årlige konferansen.
«På konferanser som PASOC møtes militære spesialister på vold fra hele verden for å diskutere de siste teknikkene og strategiene for undertrykking – og dette beskrives som antiterrortiltak. Dette er bare ett eksempel på hvordan land som USA, Storbritannia og Frankrike overfører sine verktøy og teknikker for undertrykking til klientregimer i Sør-Asia og Midtøsten. Flere militære ledere som beviselig har torturert og drept sivile, har deltatt på PASOC,» sier forfatteren til Ny Tid.
«USA har støttet og finansiert maskineriet for statlig terrorisme i Pakistan i veldig lang tid. Storbritannia har trent opp menneskerettighetsundertrykkere i Nepal, Bangladesh og  på Sri Lanka. Listen fortsetter.»


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.