Verre enn Melodi Grand Prix

I juni er Aserbajdsjan vertsland for verdens første europeiske leker. «Verden må bli mer oppmerksom på hva som skjer i dette landet,» sier menneskerettighetsaktivist Malahat Nasibova.

Bakus nye stadion. AFP PHOTO / TOFIK BABAYEV
Carima Tirillsdottir Heinesen
Journalist i Ny Tid (migrasjon, konflikt).

Den 12. juni blir Aserbajdsjans hovedstad Baku den første byen som arrangerer De europeiske leker – en slags miniversjon av de ordinære olympiske lekene. Landet, som i dag anses for å være et av verdens mest undertrykkende regimer, er tungt preget både av mangel på ytringsfrihet og av korrupsjon. Lokale menneskerettighetsaktivister melder om at det har vært en forverring i situasjonen siden landet fikk tildelt de første europeiske lekene for tre år siden. Den aserbajdsjanske journalisten, Rafto-prisvinneren og tidligere Ny Tid-skribenten Malahat Nasibova forteller at arrangementet er lite populært i hjemlandet. «Vanligvis blir folk glade for at slike ting arrangeres i landet deres, men sånn er det ikke for folk i Aserbajdsjan. Tildelingen av De europeiske leker skaper bare vanskeligheter for menneskene i landet,» sier hun til Ny Tid.

Norge sender 57 idrettsutøvere for å delta i mesterskapet i Baku. Nasibova oppfordrer nå norske myndigheter til å holde tilbake idrettsutøverne de har planer om å sende. «Norge bør markere sin avsky mot menneskerettighetsbruddene i landet ved å la være å sende deltaktere til mesterskapet,» sier Nasibova.

Torsdag kommer hun til Oslo for å delta på møtet «Bli med bak fasaden i Baku», som arrangeres av organisasjonene Amnesty International, Amnesty International Norge, Helsingforskomiteen, Norsk PEN og Human Rights House Foundation. Temaet for møtet er menneskerettighetssituasjonen i landet. For tre år siden var Aserbajdsjan vertsland for Europas største sangkonkurranse Melodi Grand Prix (Eurovision Song Contest). I forkant av arrangementet oppsto det store protester og fengslinger av demonstranter og journalister som uttrykte seg kritisk til menneskerettighetssituasjonen i landet. Nasibova forteller at situasjonen i dag er verre enn den var i forkant av musikkonkurransen. «Mange av de som var aktivt imot Melodi Grand Prix-arrangementet, sitter fengslet i dag fordi myndighetene ikke vil oppleve det samme som de opplevde da. Resultatet er at både journalister, menneskerettighetsaktivister og ungdommer rømmer landet i frykt for å bli satt i fengsel,» sier Nasibova.

«Norge bør markere sin avsky mot menneskerettighetsbruddene ved å la være å sende deltaktere til mesterskapet.»
Malahat Nasibova

Aserbajdsjaneren fikk sammen med familien sin innvilget politisk asyl i Norge i desember etter alvorlige trusler fra myndighetene i hjemlandet. Mannen hennes, som også jobber med menneskerettigheter, satt i 2007 fengslet for å ha ytret seg kritisk om myndighetene i landet.

Autoritært styre. Den tidligere sovjetstaten ble selvstendig i 1991. To år etter tok kommunistlederen Heydar Aliyev makten ved å utrope seg selv til president, og styrte landet frem til 2003, da ble han erstattet av sin sønn Ilham Aliyev. Aliyev-familiens styre har vært autoritært og undertrykkende. Menneskerettighetsorganisasjoner melder om at alle som kritiserer landets nåværende president lham Allyev, hans familie eller regjeringen, risikerer å bli truet, angrepet eller fengslet. Ifølge rapporten «Guilty of defending rights: Azerbaijans human rights defenders and activists behind bars» sitter minst 22 samvittighetsfanger fengslet i aserbajdsjanske fengsler for å ha ytret seg på måter som landets myndigheter ikke liker. Aserbajdsjanske myndigheter kan tiltale landets innbyggere som kritiserer landets styresett for «ærekrenkelse». I fjor bestemte Nasibova seg for å forlate landet.

«Dagen før vi dro, ble jeg hentet inn på politistasjonen i Baku og avhørt i fire timer. Jeg fikk beskjed om at jeg kom til å bli arrestert, og flyktet dermed til Georgia samme natt,» forteller Nasibova. «Like etter fikk jeg høre at en kollega av meg ble arrestert. Hun sitter fremdeles i fengsel.»

Fra naboene i Baku fikk hun og ektemannen vite at politiet i ettertid kom for å spørre om hvor de befant seg. Heller ikke i Norge har Nasibova fått være i fred for trusler. «Vi har fått flere trusler etter at vi flyttet til Norge. På sosiale medier har det dukket opp sider som påstår at jeg jobber mot folket i Aserbajdsjan. Myndighetene ønsker å sverte oss,» sier Nasibova.

Kostbart. I forkant av De europeiske leker, som så langt kan skilte med rundt 6000 deltakere fra 50 europeiske nasjoner, har aserbajdsjanske myndigheter blant annet bygget et stadion som huser 650 000 mennesker, til en pris på 710 milliarder euro.

«Selv om det er snakk om et budsjett her, blir det også trukket penger fra vanlige menneskers lønninger, og penger som skulle tilfalt befolkningen blir borte i korrupsjon,» sier Nasibova.

Nå oppfordrer hun omverdenen til å vie mer oppmerksomhet til og legge ned en større innsats for å endre situasjonen i Aserbajdsjan. «Det internasjonale samfunnet må gjøre mer, de må reagere mer. Når det er snakk om brudd på menneskerettigheter og korrupsjon, kan man ikke bry seg om de økonomiske interessene i et land,» sier hun.

Norge har flere ganger blitt kritisert for sin oljevirksomhet i Aserbajdsjan. I desember i fjor meldte Statoil at selskapet solgte sin andel i det aserbajdsjanske oljefeltet Shah Deniz-feltet for 14,62 milliarder kroner. Videre sa selskapet at de ville fortsette sin satsning i landet.

Nasibova mener Statoil må ta mer ansvar. «Jeg har kritisert Statoil mange ganger fordi de fokuserer mer på økonomiske interesser enn de gjør på sosiale forhold. Jeg er glad for at de har solgt seg ut av feltet – men skal de fortsette å ha noen virksomhet i Aserbajdsjan, må de bli mer oppmerksomme på folket, ikke bare på myndighetene. Men jeg tror at Statoil en dag vil komme til fornuft og hjelpe folk i landet,» avslutter hun.


 

Den 12. juni arrangeres verdens første Europeiske leker i Aserbajsjans hovedstad Baku.
Organisasjonene Amnesty International, Amnesty International Norge, Helsingforskomiteen og Norsk PEN og Human Rights House Foundation arrangerer åpent møte om menneskerettighetssituasjonen i landet i Amnesty Norge sine lokaler i Oslo førstkommende torsdag.
Minst 22 samvittighetsfanger sitter i dag fengslet i Aserbajdsjanske fengsler.


 

Heinesen er journalist i Ny Tid. carima@nytid.no

---
DEL