Verdien av en fisker

Regjeringen må settes på plass i «Utvik Senior-saken».

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Justisminister Odd Einar Dørum har for alvor satt sinnene i kok etter at han vil nekte de etterlatte etter «Utvik Senior-forliset» erstatning. Odd Einar Dørum har konkludert med at de etterlatte ikke har rett til erstatning. I denne saken kan en slik konklusjon ikke være annet enn en firkantet byråkrats måte å tenke på.

Den 17. februar 1978 valgte en rekke båter fra Senja å dra på havet. Værmeldingene var ikke særlig gode, men fiskerne hadde mange hensyn å ta. De hadde garn stående som burde tas opp hvis ikke fisken skulle bli ødelagt. Noen bruk hadde allerede stått i flere dager på grunn av dårlig vær tidligere den samme uka. Ut på ettermiddagen lå 13 båter samlet i Stordjupta, rundt tre timers gange fra Senja.

Mannskapene var blant de mest hardbalne og erfarne sjøfolkene Norge hadde. Da værmeldingen kl. 16.30 varslet storm utover kvelden valgte de tretten båtene å gjøre seg klare til å søke mot land igjen.

Av de tretten kom kun 12 i Havn. «Utvik Senior» gikk ned. Siste livstegn fra dem var litt før klokken 21.00. Da meldte de at de ville være hjemme i Steinfjord litt over halv elleve den samme kvelden.

Noen vrakrester i fjæresteinen var eneste spor.

Fra første stund hevdet myndighetene at «Utvik Senior» måtte ha gått på land og blitt knust i det dårlige været. Lokalbefolkningen og fiskere som kjente mannskapet på «Utvik Senior» og skipper Ola Abelsen avviste alle teorier om at de hadde gått på land.

Men myndighetene nektet å utredet saken skikkelig. De holdt seg til teorien om at det sannsynligvis var blitt navigert feil.

I 2002 kunne journalist Alf R. Jacobsen og hans støttespillere endelig tilbakevise myndighetenes konklusjoner. Da fant de fant motoren til «Utvik Senior» – fem kilometer fra nærmeste skjær. Motoren lå på åpent hav. En så tung motor som denne båten hadde går utvilsomt rett til bunns, og blir liggende. Dermed hadde de bevisst at «Utvik Senior» var blitt senket av et annet skip eller en ubåt. Det var samme teori som lokalbefolkningen hele tiden har holdt seg til og hevdet var den eneste mulige.

Fremdeles i dag er det ukjent hvilket fartøy som senket «Utvik Senior». Det kan ha vært et norsk fartøy, et alliert fartøy, eller et fartøy fra gamle Sovjetunionen. Inntil noen velger å fortelle hva som egentlig skjedde denne kvelden i 1978 kan vi kun gjette.

Det som i dag er spørsmålet er om de etterlatte etter dette forliset har noen rett til erstatning. Det mener Odd Einar Dørum at de ikke har.

Regjeringen nekter å tilby familiene en erstatning. De etterlatte har bedt om en samlet erstatning på 18,1 millioner kroner. Grunnlaget de har brukt for å komme frem til denne summen er de erstatningene som de etterlatte etter «Estonia» og «Scandinavian Star» fikk.

Arnfinn Hay, bror til en av de omkomne, sa etter avslaget fra Dørum at han hadde forventet en annen holdning fra regjeringen. Han sier at de etterlatte vil gå til rettsak mot staten hvis ikke Stortinget gjør noe med meldingen fra Dørum.

Og nå vil saken om «Utvik Senior» komme i Stortinget. Det er helt utrolig at en statsråd på denne måten skyver fra seg ansvaret og lar byråkratiets manglende evner til medfølelse være styrende i denne saken.

Skiftende regjeringer har gjort alt de har hatt i sin makt for å unngå nye undersøkelser av forliset. Ifølge en rundspørre blant partiene på Stortinget, som Fiskaren har gjort, vil sannsynligvis et flertall av de rødgrønne og Fremskrittspartiet tvinge regjeringen til å betale ut en skikkelig erstatning for tap, tort og svie.

Justisminister Odd Einar Dørum hadde muligheten til å få en verdig avslutning på denne saken. Han valgte å la være. Derfor er det viktig at et flertall på Stortinget setter regjeringen på plass og sørger for at det blir satt et verdig punktum for denne saken.

En fiskers liv er like mye verdt som de som omkommer på ferjer mellom Oslo og København, eller Stockholm og Tallinn.

Byråkratisk vrangvilje kan ikke være grunn nok til å nekte de etterlatte etter «Utvik Senior» en erstatning.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here