Verdensteateret i Bergen 

BIFF gir oss global langsynthet og fremtidstroen tilbake. Her er to av miljøfilmene fra Norges viktigste filmfestival. 

Behemoth

Spaceship Earth
Regi: Kevin McMahon

Behemoth
Regi: Zhao Liang

Om jeg skulle valgt en eneste god grunn til å flytte til Bergen, ville ikke regnet, fjellene, fjorden eller folkene nådd opp. Jeg ville bare sagt BIFF. Bergen Internasjonale Filmfestival gjør Bergen, Norge og kanskje også verden større, kulere og viktigere. Eller som Bergens Tidende-kommentator Frøy Gudbrandsen skrev under årets festival: BIFF kurerer norsk nærsynthet.

Helt siden jeg snek meg unna forelesninger i samfunnsøkonomi, lineær algebra og antropologi for å se film etter film på midten av 2000-tallet, har jeg drømt om å være tilbake på BIFF. Nå er jeg endelig tilbake.

Festivalen har bare blitt mer interessant. I år var en egen klimafestival en del av programmet. Deriblant franske Tomorrow (se omtalen «Konkrete tiltak for å redde morgendagen» i Ny Tid 9/16) – en lettbent, artistisk og livsbejaende film som forsøker å se løsningene fremfor å overfokusere på katastrofene i klimadebatten.

spaceship_earth_1Grått og viktig. Kanadiske Spaceship Earth faller nok på sin side mer inn i det klassiske klimasegmentet. Her fortelles det informativt, dystert og lenge om problemene. Da Bergen klimabyråd Julie Andersland (V) åpnet BIFFs klimafestival, sa hun at det var egentlig litt underlig at vi fremdeles trengte en festival av denne typen – siden det er lett å tro at de fleste allerede godt vet hva klimakrisen vil føre til. Likevel blir det fort tydelig at mange trenger å opplyses.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.