Bestill sommerutgaven her

Verdensrommets forlokkelser

Space Forces – A Critical History of Life in Outer Space
Forfatter: Fred Scharmen
Forlag: Verso (USA)

Arkitekten og skribenten Fred Scharmen har skrevet en gjennomtenkt bok om det å leve i verdensrommet – som vi så langt bare gjør på små romstasjoner i bane rundt jorden. Livet i rommet er fremfor alt ladet med ideologi, fordommer og ubevisste lengsler og antagelser. Analysen av disse er bokens røde tråd.

The Space Force ble offisielt innstiftet av Donald Trump da han signerte The United States Space Force Act i 2019, som med stor patos erklærte det amerikanske forsvarets nærvær og viktige oppgaver i verdensrommet. Ikke lenge etterpå kom TV-farsen Space Force em>#, der Steve Carell spiller generalen som skal lede dette nye militæravsnittet sammen med en gjeng frustrerte astronomer. Generaler fra luftvåpen og marine ler bak ryggen hans, mens overfladiske PR-folk prøver å opprettholde en offentlig fasade der rommet, Månen og Mars virkelig er noe vesentlig. Her har romfarten endt opp som en vits, en nytteløs lek for nerder. 

Russisk kosmisme

Fred Scharmens rikholdige bok Space Forces starter langt fra slike farser: I Russlands høystemte filosofiske tankelandskap for over hundre år siden.

De aller tidligste romfilosofene i Sovjetunionen var inspirert av Jules Verne, grunnleggeren av . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Anders Dunker
Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.

Du vil kanskje også like