klima krise

Verdens vanskeligste kuvending


KRIG OG MILJØ: Det militær-økonomiske komplekset er en gigantisk miljøsynder.

Svare er medlem i Bestemødre for fred.
Email: karielisabets@gmail.com
Publisert: 2019-11-04

«Klimaendringene skjer raskere enn vi klarer å henge med, og vi må bekjempe dem på en mer ambisiøs måte», sa FNs generalsekretær etter at Dorian herjet på Bahamas. På noen blunk fikk vi 70 000 nye klimaflyktninger som ikke nødvendigvis har noe sted å flykte til. Flere enn 14 millioner mennesker står hvert år i fare for å miste alt på grunn av naturkatastrofer, i tillegg til de 70 millionene der mange er på flukt grunnet skjevfordeling og krigshandlinger.

I 2007 fikk vi vite at klimaendringene gikk fortere enn noen hadde trodd. I fjor ble vi informert om at vi har tolv år på å gjøre helomvending. Dokumentarfilmer forteller oss om byer som vil synke, elver som kveles av plast og store landområder som er i ferd med å bli ubeboelige.

Statslederen vår var innom Florida for å møte USAs marineminister etter FNs toppmøte i New York. Ministeren foreslo at vi øker forsvarsbudsjettet med et par P8 overvåkningsfly Made in America, slik at vi kan være stormaktens øyne i nord.

Ressursran

Naomi Klein betegner klodens ukloke styring for koloniherrepolitikk; en gudegitt tro på at Vesten har rett til å tilrane seg andre nasjoners ressurser. Brasils president Bolsonaro hevder at urfolket i landet hans utgjør en «uakseptabel hindring mot utviklingen». Han lovet at ble han president, skulle hver centimeter med urfolksterritorium utraderes, og alle bønder ville få utdelt geværer og bæretillatelser. C. Poirier fra Amazon Watch sier at i Brasil «oppfatter bønder og rancheiere budskapet som en tillatelse til å stifte branner for aggressivt å utvide virksomheten». Virksomhetene til bedrifter som Norsk Hydro, og vår import av biff samt soya til dyrefôr bidrar til at slikt kan skje. Dessverre er Bolsonaro bare en av mange bøller.

FNs klimapanel snakker om systemendringer, at vi må tenke og styre annerledes, handle ut ifra andre holdninger. Så lenge vi blir sittende fast i et ødeleggende tankesett, kan vi ikke forsvare oss mot våre egenskapte trusler.

Abonnement halvår kr 450

Galskap

Det å mønstre militært og bevæpne verden i dagens situasjon er ren galskap – særlig med tanke på at det militær-økonomiske komplekset er en gigantisk miljøsynder. I tillegg forsterker atombomber, teknologiske nyutviklinger, kampøvelser og krigersk retorikk «terroren» fra vær og …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)