Bestill vårutgaven med varslerbilaget her

Verdens globale banksenter

Britisk imperialisme tar ikke slutt. London har blitt et globalt banksenter med hovedvekt på verdensvalutaen eurodollar. Brexit endrer tydeligvis ikke på dét.

Tony Norfield:
The City, London and the Global Power of Finance
Verso, 2016

the-city-21Det er i overkant av en måned før folkeavstemmingen i Storbritannia om EU-medlemskap: En fullsatt sal ved SOAS (School of Oriental Studies) hører Tony Norfield innrømme en side ved sin bok i anledning utgivelsen av City, London and the Gobal Power of Finance. Anastasia Nesvetailova, en politisk økonom som er invitert til å komme med kritiske spørsmål i anledning boklanseringen, undres: Hvordan kan en bok som representerer en kritisk og detaljert gjennomgang av global finans med utgangspunkt i City of London, så og si ikke nevne begrepet «finansialisering» med ett ord? Forfatteren forsvarer sin bevisste utelatelse ved å hevde at begreper som «finansialisering» og «neoliberalisme» ofte blir brukt av dem som tror det er mulig å finne tilbake til en mer rettferdig form for kapitalisme. Disse, mener han, drømmer gjerne om en tid som aldri har vært. Som om tiden før neoliberalismen var bedre politisk regulert og muliggjorde en mer moderat kapitalisme?

Norfields nesten 20 års arbeid som megler ved ulike investeringsbanker i City of London, samt hans påfølgende doktorgrad om emnet, har imidlertid levnet ham få illusjoner hva angår kapitalisme. For ham har det aldri vært på tale med noen gyllen æra. Riktignok medgir han at det var noen land, og da først og fremst USA, som opplevde en kort periode med økt vekst etter andre verdenskrig.
. . .

- annonse -

Kjære leser. Du har i år lest/åpnet 74 frie artikler, kan vi derfor be deg tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Kom evt. tilbake om noen dager for flere.

veronicadiesen@gmail.com
Diesen arbeider som uavhengig kritiker, skribent og foreleser med hovedvekt på anvendt politisk filosofi. veronicadiesen@gmail.com

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

Nyliberalismen som en mer indirekte styringskunst ?

FORVALTNING: Dette er en bok om hva nyliberalisme er – også som en mer indirekte styringskunst

Alle mot alle

FLYKTNINGER: Samholdet pulveriseres, alle tenker bare på å klare seg selv, overleve, rive til seg en ekstra matbit, en plass i matkøen eller telefonkøen.

Mange norske konservative vil nikke anerkjennende til Burke

EN DOBBELTBIOGRAFI: Siden 1950-tallet har Burkes ideer fått en renessanse. Motstand mot rasjonalisme og ateisme står sterkt hos de 40–50 millioner evangelisk kristne amerikanerne.

En landbrugsklynge – et topmoderne industrielt kompleks

MAD: Problemet er adgangen til mad. Alle skal spise for at leve. Skal vi spise, må vi købe. For at købe, må vi arbejde. Vi spiser, fordøjer, og skider.

Dydens diktatur

KINA: Kinas kommunistparti praler i dag med, at det er i stand til at genkende enhver af landets 1.4 milliarder borgere inden for få sekunder. Europa må finde alternativer til den stigende polarisering mellem Kina og USA.

Protest kan koste deg livet

HONDURAS: Nina Lakhanis farlige søken etter sannheten bak drapet på miljøaktivisten Berta Cáceres ender opp i flere spørsmål enn svar.