Verden uten oss

«Intimiteten» er en ujevn roman som går seg vill med vilje.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

I Intimiteten har Rune Christiansen har lånt et triks fra 2001: En romodyssé. Der heter den onde datamaskinen HAL, som er IBM flyttet et hakk fram i alfabetet; i Intimiteten heter hovedpersonen Sune og ligner på Christiansen også i alder, utseende og yrke: Han er forfatter. I arbeidet med en roman blir Sune avbrutt av to hendelser: En bilulykke og en plutselig forelskelse.

Disse hendelsene, like brå for leseren som får Sune, får ham til å grunne over måten hvordan en forteller livshistorier, så lenge et kort sekund kan velte hele historien. På et sett er dette derfor en roman som forsøker å underminere hvordan livet i hukommelsen – og i historier – blir gjort til en meningsfull, rettlinjet bevegelse.

Historien i romanen er gjort springende, av denne grunn, men holdes i sjakk av to faktorer: Sunes konstante kjærlighet til datteren, og den stadige utviklingen i forelskelsen.

Likevel er det verken livsinnsikten eller kjærligheten som bærer denne boka. Det gjør i stedet de mange små beskrivelsene av ting og hendelser i verden. Denne viljen til å kalle tingene ved deres rette navn er også Sunes drivkraft, hans ønske er å «formidle det helt spesifikke ved en fortauskant, vann i bevegelse, en rad med hus, TGV-togenes hastighet, en ørkens utstrekning eller en lekebil som kolliderer med en fyrstikkeske.»

Og det er Sune/Runes mange uhyre presise beskrivelser av tingene i denne verden som er beholdningen i denne boka. Rune Christiansens bakgrunn som lyriker kommer tydelig fram, og Intimiteten er klart mest vellykket der den nærmer seg poesi; selve rammefortellingen virker bare som et skranglete og viltvoksende stillas rundt det Sune ønsker – å beskrive det andre, som for ham verken er Gud eller døden: «Og det som var hinsides bevissthet og drøm og forestilling, det andre, det konkrete, det materielle altet, verden uten oss […].»

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here