Verden går baklengs

Halvparten av norske menn rettferdiggjør seksuelle overgrep.

2006Kjærester. Ungt par. Ung mann og kvinne. Forelskelse. Forelsket. Jente blir sjekket opp av gutt. Flørting.Foto: Sara Johannessen / SCANPIXNB! Modellklarert
Ny Tid

Norske kvinner er redde. Siden i fjor sommer har ordet overfallsvoldtekt preget nyhetsbildet, sammen med «gode råd» til hvordan kvinner kan og bør oppføre seg i det offentlige rom. Dette har dreid debatten til å handle om hva kvinner kan gjøre for å unngå å bli voldtatt, hva imamene kan gjøre for å hindre at muslimer blir overgripere og hva som gjør at så mange kvinner har blitt overfalt av fremmede menn på gata.

Vi har flere ganger advart mot et slikt fokus. Problemet er ikke overfallsvoldtektene. De er en liten brøkdel av de anslagsvis 5000 voldtektene som skjer i Norge hvert år. Imamene var aldri problemet. Det er blank løgn, grov tallfusk og vikarierende motiver som står bak påstander som at «2 av 3 voldtekter begås av en innvandrer.» Her er ingen forklaring på de 5000 voldtektene.

Problemet er ikke at norske kvinner overser gode råd. Problemet er at det finnes så mange norske menn som voldtar. Problemet er holdningene som gjør at noen menn føler de har rett til å voldta. Rapporten som Amnesty og Reform denne uka la fram om norske menns holdninger til kvinner viser en befolkning preget av så kvinnefiendtlige holdninger at for dem rettferdiggjør de 5000 voldtektene seg selv.

Undersøkelsen viser at hver annen norske mann mener at en kvinne som flørter åpenlyst er medansvarlig hvis hun blir utsatt for et overgrep. Den viser at hver fjerde mann mener en kvinne som går alene på en øde strekning er ansvarlig for et seksuelt overgrep. Enda flere mener at en kvinne som kler seg sexy er helt eller delvis ansvarlig for et slikt overgrep.

En kan bli maktesløs av mindre. Men holdninger og praksis kan endres. Voldtektsofre må få bedre rettssikkerhet, vi må få økt kunnskap, bedre rehabilitering og utvidet holdningsarbeid. For det er nemlig ikke bare flyktningen, avviket eller serieforbryteren som voldtar.

Problemet ligger heller i at norske menn flest mener at kvinner må ta deler av skylda for et overgrep. Dette er holdninger vi skulle ønske var forlatt for lenge siden. Men verden går ikke framover, den går baklengs: Det er de unge, norske mennene som kan endre verden. Samtidig er det de som synes vold mot kvinner er minst alvorlig. Det er norske menn som voldtar.

Gratulerer med dagen

1. mai er arbeidernes dag for kamp og fest. Rettigheter er aldri vunnet en gang for alle, men må kjempes fram igjen og igjen. Vår tid krever også solidaritet over landegrensene. Vi støtter derfor kampen for internasjonale arbeidsrettigheter. Gratulerer med dagen.

Kommentarer
DEL