Jeg hadde vært i Kristiansand i embets ærend og på vei til toget ble jeg sittende på en kafé ved jernbanestasjonen, jeg var i et elendig humør og det å glane på en tom jernbanestasjon i regnværet økte bare min melankoli og jeg tenkte på det som hadde vært overskriftene i alle avisene om det kommende presidentvalget i Amerika, og at den selvoppblåste narsissisten og den verste presidenten som Amerika noen gang hadde hatt, kunne komme til å bli valgt en gang til, var grunnleggende avskyelig, og så kom jeg til å tenke på min sønns gode venn og nabo Knut Arild Hareide og hans forsøk på å være rakrygget og hørte han holde en tale som ble avspilt på P2 for å sette på spissen Trumps kristenkonservative venner i kongeriket, som buet ut Hareide når han var kritisk til Trump, og han måtte heve stemmen for å hysje på dem som så uhøflig buet ham ut, det var rett og slett pinlig, og dette er selvfølgelig mat for Frp og deres underlige versjon av kristendommen.

Det er som om en ildebrann farer over verden godt styrt av pyromanen i Det hvite hus.

På jernbanekafeen kom jeg i snakk med kafeens eier, som var fra Chile, og bare ved å se på de avisene som lå på en disk under disken, samt mange flagg, så tenkte jeg at han var politisk til venstre; jeg spurte ikke, så her gjettet jeg og kunne ha tenkt, der jeg satt ved kafébordet, at det er noe som stadig vekk prøver å holde verden fra å bli ristet i stykker, kunne jeg ha tenkt, mens jeg drakk kaffe og spiste en hjemmelaget kake – og idet jeg skulle til å bestille sto det mellom den hjemmelagde kaka eller en croissant, og jeg fikk lyst til å spørre kaféeieren om han kjente til anekdoten, som jeg ikke ante sannhetsgehalten i, om hvem som laget de første croissantene, men jeg gjorde det ikke; det var de østerrikske bakerne som var oppe tidlig om morgenen da de ottomanske styrkene ble slått av de østerrikske styrkene, og bakerne laget da en nymåne formet som en croissant – hos den chilenske kaféeieren som sikkert kom hit på begynnelsen av 70-tallet da Pinochet drepte Allende og ødela hele det chilenske demokratiet – til og med den store poeten Neruda tok sin død av det, sies det, og sangeren Víctor Jara ble drept av soldatene til Pinochet og jeg satt på kafeen og tenkte på den spanske borgerkrigen og alle de intellektuelle som ble drept, og den store poeten Lorca som ble skutt i filler, og jeg glante ut av vinduet, og den grå regntunge jernbanestasjonen var akkurat i den riktige tonen for å tenke etter på den spanske borgerkrigen og CIA i Chile, eller CIA over hele verden, og hvor mistrøstig . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Abonnement kr 195 kvartal