Bestill sommerutgaven her

Venter global bølge av klimarettssaker

Over hele verden prøver frustrerte borgere å flytte klimaproblemet ut av det politiske rom og inn i rettssalene. Nylig tapte Nederlands myndigheter et klimasøksmål, og snart står den norske staten for tur.

Av: Kjerstin Gjengedal

I slutten av juni dømte tingretten i Haag den nederlandske staten til å trappe opp sin innsats for å kutte i egne klimagassutslipp. Dette er første gang borgerne i et europeisk land har forsøkt å holde sine myndigheter rettslig ansvarlige for unnfallenhet i møte med klimaendringene. Vi kan trygt regne med at det ikke blir den siste. Ifølge Dennis van Berkel, som er juridisk rådgiver i den nederlandske miljøorganisasjonen Urgenda, er dommens konsekvenser først og fremst at den trigger handlekraft.
«Sammen med resten av EU har Nederland allerede forpliktet seg til å redusere sine utslipp med 40 prosent innen 2030, så denne dommen betyr bare at de ikke har mulighet til å løpe fra de forpliktelsene de har påtatt seg,» sier van Berkel til Ny Tid. «I stedet må de sette i gang raskere enn planlagt.»
Sammen med i underkant av 900 nederlandske borgere saktsøkte Urgenda den nederlandske staten for ikke å gjøre tilstrekkelig for å beskytte innbyggerne mot konsekvensene av globale . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også like