Venstrefløyen får leder i selvstyreutvalg

Det grønlandske SV, Inuit Ataqatigiit, har fått lederen for det nye selvstyreutvalget for Grønland.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 26.04.2004

Det er en av grønlandsk politikks gamle ringrever som nå skal lede det nye selvstyreutvalget i det grønlandske parlamentet, landstinget. Aqqaluk Lynge ble i forrige uke utnevnt som leder av selvstyreutvalget.

Aqqaluk Lynge har vært sentral i grønlandsk politikk helt siden før verdens største øy fikk innført hjemmestyre i 1979. Aqqaluk Lynge var med til å stifte partiet Inuit Ataqatigiit. Han ga seg med partipolitikken på midten av nittitallet for å bli leder for verdens inuitter i organisasjonen ICC. I fjor ble han på nytt valgt inn i det grønlandske landstinget for IA.

Aqqaluk Lynge sier at utvalget nå venter på at det skal settes ned en fellekommisjon for Grønland. Denne kommisjonen skal den grønlandske regjeringen utnevne.

Med seg i utvalget har Aqqaluk Lynge fått lederen av partiet Demokratene, Per Berthelsen, som nestleder. Berthelsen var også en av de sentrale personene på syttitallet da Grønland kjempet for mer selvstendighet og fikk hjemmestyret. Utenfor Grønland er Per Berthelsen best kjent som vokalist i bandet Sume, som gjennom sine tekster har forsøkt å bygge opp en sterk selvfølelse blant inuittene.

I tillegg til Lynge og Berthelsen er følgende med i selvstyreutvalget: Per Rosing Petersen og Ruth Heilmann fra Siumut og Jensine Berthelsen fra Atassut.

Kommentarer