Velkommen til cyberkrigen

Kim Zetter: Countdown to Zero Day: Stuxnet and the Launch of the World’s first Digital Weapon. Crown Publishers, 2014

Countdown to Zero Day Stuxnet and the Launch of the World’s first Digital Weapon
Forfatter: Kim Zetter
Forlag: Crown Publishers, 2014,

Countdown to Zero Day forteller historien om Stuxnet, verdens første offentlig kjente digitale våpen. Boken reiser viktige spørsmål om en krigføring der vi alle kan bli collateral damage. 

I januar 2010 begynte inspektørene fra The International Atomic Energy Agency (IAEA) å ane at noe var galt med Irans anlegg for anrikelse av uran i Natanz. Nærmere sommeren dukket et nytt datavirus opp hos VirusBlokAda, et obskurt antivirusfirma i Hviterussland. Det skulle ta et halvt år og datasikkerhetseksperter fra flere land, før man endelig kunne slå fast sammenhengen mellom Stuxnet og problemene i Iran. Dette var første gang det ble oppdaget et digitalt våpen i bruk. «Velkommen til cyberkrigen,» erklærte Ralph Langner i blogginnlegget som til slutt viste hvordan Stuxnet virket.

En krigshandling. Stuxnet var i bunn og grunn en krigshandling, ifølge forfatter Kim Zetter. Samtidig ble viruset sannsynligvis tatt i bruk for å unngå en eskalering med konvensjonelle våpen. I en tilspisset situasjon der israelerne ble stadig mer nervøse og presset på for luftangrep mot installasjoner i Iran, ble Stuxnet et kompromiss som gjorde at forhandlinger fremdeles var en mulighet. Viruset gikk etter de industrielle kontrollsystemene for sakte, men sikkert å sabotere sentrifugene som ble brukt til å anrike uran, og slik kjøpe mer tid. Resultatet ble rundt 1000 ødelagte sentrifuger. Zetter antar at Irans atomprogram kan ha blitt forsinket med omtrent 18 måneder.

Kim Zetter har gjort et imponerende stykke research, og forteller uttømmende om oppdagelsen av Stuxnet, sårbar infrastruktur og utviklingen av digitale våpen. Likevel er Countdown to Zero Day ikke helt vellykket i bokformat. Zetter har forsøkt å kombinere teknologihistorie med et m …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

tori.aarseth@gmail.com
Aarseth er statsviter, og fast journalist i Ny Tid.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte