Veien til en ny rettsorden


Den 9. mai anmeldte kunstnerparet Julian Blaue og Edy Poppy seg selv for strukturell vold. De er nå på etterforskningsreise i Rio de Janeiro, og oppfordrer Ny Tids lesere å slutte seg til selvanmeldelsen.

Julenatten 2015 feiret Edy, jeg og den halvt år gamle sønnen vår ved en romantisk overklasseinnsjø i Rio de Janeiro. Så ble vi overfalt av to menn med kniv fra et fattigstrøk, en favela, i nærheten. Hendelsen var dramatisk for alle involverte og endte med politikamp. Gjerningsmennene ble tatt, vi var «reddet» og kunne fortsette våre liv som før. Eller kunne vi egentlig det?

Kort etter skrev jeg et reiseessay til Ny Tid, for å illustrere effekten av liberaliseringspolitikk. To år etter hendelsen har den fremdeles ikke sluppet taket. Den har påvirket oss, men kanskje ikke slik man skulle tro. Vi har nemlig endelig tatt affære og anmeldt oss selv. Dette skjedde i en performance på Sørlandets Kunstmuseum 9. mai 2018. Er vi gale? Nei, vi mener at vi, som alle privilegerte mennesker, er ansvarlige for den strukturelle volden som gjør at fattige havner på bunnen av et urettferdig hierarki og tyr til kriminalitet for å snu opp ned på dette.

En privilegert kan forvandle en forbrytelse mot ham til kapital.

For offisiell politikk er denne selv-anmeldelsen kanskje uttrykk for galskap, for det som per definisjon ikke er mulig. Ikke fordi man ikke kan anmelde seg selv, for det kan man selvsagt. Men det finnes ikke noe politi eller rettsvesen som tar imot en selvanmeldelse for strukturell vold. Heller ikke noe lovverk som understøtter det. Begrunnelsen må være: Sosiale strukturer forhindrer oppfyllelsen av menneskers grunnleggende behov. Strukturene skader altså mennesker, men strukturer kan ikke anmeldes, for strukturer …

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte