Veien mot en ny økonomisk verdensorden


Ved å portrettere to helt ulike finske familieforetak gir Entrepreneur et innblikk i nye måter å gjøre forretninger på – med og uten kjøtt. 

Sanders er kritiker, bosatt i Rotterdam.
Email: willemienwsanders@gmail.com
Publisert: 2018-08-01
Entrepreneur

Virpi Suutari (Finland)

På Göteborgs filmfestival presentere regissøren Virpi Suutari sin nye dokumentar Entreprenør, som tar for seg to små foretak i Finland. Jani og Satu reiser landet rundt med en markedsbod som selger tradisjonsrike kjøttprodukter. De besøker også en rekke tivolier. Maija og Reetta starter på sin side et selskap – Gold and Green – som produserer et havreprodukt som alternativ til kjøtt. Filmen følger begge forretningsteamene i en avgrenset tidsperiode.

Suutari kontrasterer Janu og Satus rurale familieforetak med Maija og Reettas urbane ditto. Og mens de deler en rekke karakteristika, er de også på mange måter forskjellige. 

Et reisende tivoli

Partnerne Jani og Satu sliter med å få endene til møtes; omsetningen deres ser ut til å avta. De funderer gjentatte ganger over hvorvidt kunder vil være interessert i kjøttet deres og hvorfor barna deres ikke synes å være interessert i tivolibransjen. Suutari følger dem mens de reiser rundt i landet – mer av nødvendighet enn av overbevisning: Jani mistet jobben sin, og det som startet som en hobby, blir brått familiens livsgrunnlag. Deler av året tilbringes på forskjellige tivolier, resten på rundreise med deres transportable kjøttmarkedsbod på jakt etter potensielle kunder. Med sine fire barn er de visuelt sett trygt integrert i den finske landsbygdas familieliv. Innendørs finner man en livlig røre bestående av en familie på seks; utendørs må de håndtere forholdene som de er, uavhengig av om det er regn, snø eller sol. 

Et kinesisk forretningseventyr

De nære vennene Maija og Reetta jobber under svært forskjellige omstendigheter. De har akkurat åpnet en fabrikk som skal produsere Reettas oppfinnelse «pulled oats» i stor skala. For øyeblikket opptar de bare et lite hjørne i en stor, tom hall. Idealismen driver dem frem; de ønsker å forandre verdens spisevaner med en vare som ikke skal likne på kjøtt. Dresset opp i hvite laboratoriefrakker og hvite hatter jobber de i vei på bærbare datamaskiner og telefoner under pausene fra fabrikkarbeidet. Produktet deres er en hjemlig suksess, og de sliter med å møte etterspørselen. De oppholder seg som regel innendørs – i sterile omgivelser dominert av gråtoner – og gjør business gjennom bruken av moderne teknologi fremfor personlig møtevirksomhet. Reetta reiser til Kina med kollegaen …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)