Korean Culture and Information Service (Jeon Han) Special symposium on Hanbok, National Museum of Korea, Seoul.

Vegetarianerens hemmelige liv


The Vegetarian skildrer kvinner som både er fysisk og språklig innesperret. Boken stiller også akutte spørsmål om hvordan vi behandler Jorden og hverandre.

Email: bbjornoy@gmail.com
Publisert: 2016-07-14

Han Kang:
The Vegetarian
Portobello Books, 2015

Jeg har vært vegetarianer i seks år. Noe av det første jeg erfarte ved å unngå kjøtt, er at vegetarianisme handler om mye mer enn matpreferanser. Mat er kultur, fellesskap, normer og grenser. Å si at jeg er vegetarianer er egentlig ikke helt riktig, for jeg spiser fisk når jeg får det servert. Jeg kunne tenke meg å la være, men det oppleves som en for stor overskridelse av grensene og fellesskapet.

56abcc1b1f00007f00216f6aGrenseoverskridelse. Årets International Man Booker-vinner, Han Kang, skildrer en koreansk kvinne som brått bestemmer seg for å bli vegetarianer. En skjellsettende drøm får henne til å våkne midt på natten, gå bestemt bort til kjøleskapet og kaste ut alle de animalske produktene. I den første av romanens tre deler følger vi mannen hennes og hans steile reaksjon på konas transformasjon. I den andre delen er det kvinnens svoger som forteller, og i siste del er det søsteren. Både kvinnen, Yeong-hye, og plottet tar stadig merkeligere og mer ekstreme vendinger, som utløses av denne første grenseoverskridelsen: Yeong-hye sittende på kjøkkengulvet i mørket, omgitt av frossen biff og store mengder saltvannsål.

Ingen av mennene i familien takler Yeong-hyes omvending, og de forsøker heller ikke å forstå hennes valg. Hun havner etter hvert på et psykiatrisk sykehus, hvor hun beveger seg stadig lenger bort fra sine fysiske behov. Hun identifiserer seg mer med trærne enn med menneskene, og når svogeren, som en del av et kunstprosjekt, maler Yeong-he full av blomster, gir det henne en ny frihetsfølelse og fjerner marerittene.

The Vegetarian er full av slående symbolikk. Kropp og natur går opp i en høyere enhet som stiller akutte spørsmål om hvordan vi behandler hverandre og vår planet. Romanens tre protagonister, Yeong-hye, søsteren In-hye og mannen hennes (som forblir navnløs), prøver alle å vende seg vekk fra et samfunn som på ulike måter kveler dem. I denne kampen blir kroppen viktig, for det er dens behov som binder dem til det daglige strevet med arbeid, matlaging og huslige sysler. In-hyes mann slipper riktignok unna det meste av husarbeidet, men han sliter med all ondskapen den menneskelige kroppen er i stand til å utføre, og kunstprosjektene hans har dreid seg …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)