Varslere – folkefiender?


UREDD: Et levende demokrati, en levende presse, og rettssikkerhet henger sammen og avhenger av at varslere tas på alvor. Ny Tid intervjuet varsler og advokat Kari Breirem, aktuell med boken Fremme rett og hindre urett – om korrupsjon, rettssikkerhet og varsling.

Leder for Networkers North/South og Dag Hammarskjöld-programmet (med i Ny Tids redaksjonsråd).
Email:
Publisert: 2019-07-01
       

Den norske avdelingen av ytringsfrihetsorganisasjonen PEN markerte varslerdagen 5. juni med å støtte varslernettstedet WikiLeaks’ grunnlegger Julian Assange, som i dag sitter fengslet i Storbritannia i påvente av utleveringshøringen som er berammet til februar neste år. Samme dag presenterte varsler og advokat Kari Breirem sin bok Fremme rett og hindre urett – om korrupsjon, rettssikkerhet og varsling. Kari Breirem er utvilsomt Norges mest markante varsler. Hun har ikke vært redd for å stå fram, verken med egen varsling eller i forsvar for andres. Ny Tid treffer Breirem på Bondeheimen.

«Varslere hedres i festtalen, men dolkes i smuget bak festlokalet.» Er dette en karakteristikk du deler?

«Ja, faktisk.»

«Jeg vet hva det betyr å varsle», sier Breirem. «Det har brakt meg i konflikt med mange mektige personer i landet: Jeg avslørte advokatfirmaet BA-HRs og milliardær Kjell Inge Røkkes svindel med en falsk faktura [se rammesak s. 4 i papiravisen]. BA-HR anklaget meg for å være delaktig i tidligere helseminister Tore Tønnes selvmord. Det blir ikke tøffere enn det. At næringslivstopper og ledende politikere sto i kø for å fordømme, hører også med.»

Er det på tide med et varsleropprør for å få presse og samfunn tilbake
på sporet?

Stavanger Aftenblad-redaktør Sven Egil Omdal kalte deg «kjerringa mot den skitne strømmen». Ibsen ville vel kalt deg «en folkefiende»? Kjenner du deg igjen?

Abonnement halvår kr 450

«Det er slik det er å være varsler. Du må være forberedt på det verste, for makten har mange våpen og mange venner. Pengefolk, politikere, statsministre! Men det har heldigvis alltid vært noen som har sett sannheten og støttet meg, som ikke har latt seg ‘avkjøle’ av trusler. Det hjelper å tenke på det. Men det sårer når folk du hadde forventet bedre av, ikke stiller opp.

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)