EUROPA

Former Greek minister of finance Yanis Varoufakis delivers a speech during the presentation of his new grassroots movement DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025) in Thessaloniki on April 29, 2017. DiEM25 is an open platform to develop policies that established political parties could adopt. / AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS

Varoufakis’ visjonære Europa-plan


Den tidligere greske finansminister Yanis Varoufakis vil ikke lenger redde kun sitt eget land – nå står hele EU for tur.

Kohler er fast anmelder for Ny Tid.
Email: hansgkkohler@web.de
Publisert: 2017-06-15

Han vil mye. Og han trenger penger. Allerede den 14. mai skrev jeg en mail til teateret Volksbühne i Berlin for å få en presseakkreditering til DiEM25-konferansen (Demokrati i Europa Movement 25). Intet svar. 23. mai ringte jeg teateret for å purre og fikk oppgitt en ny mailadresse. Denne gangen fikk jeg napp: «Sehr gut!» To dager senere dro jeg til Volksbühne for å hente ut pressebilletten. Mannen i kassen sa jeg måtte spørre noen i DiEM25-boden utenfor. Jeg løp ut og traff på mannen som hadde mailet meg «Sehr gut». Billetten hadde han reservert, det var bare å hente den – så tilbake til kassen bar det. Ja, jeg kunne få billetten, men måtte betale åtte euro; de gir ikke fribilletter til journalister, hadde han fått beskjed om fra høyere hold. Dette skal være en slags støtte til den nye bevegelsen DiEM25. Ok, tenkte jeg, åtte euro er ingenting, jeg kjøper og støtter den transnasjonale og paneuropeiske demokratibevegelsen til Yanis Varoufakis – Hellas’ forhenværende finansminister som trakk seg fra stillingen på grunn av EU-troikaens økende skattekrav til Hellas.

Demokrati i Europa. DiEM25 ble grunnlagt her i Volksbühne for litt over et år siden av nettopp Yanis Varoufakis og den kroatiske aktivistfilosofen Srecko Horvat. Nå er de to tilbake i Berlin med over 60 000 nye medlemmer fra hele Europa, og en haug av engasjerte kjente støttespillere og kamerater: Noam Chomsky, Slavoj Zizek, Julian Assange; økonomer, politikere og vanlige europeiske borgere, til og med fra Serbia og Tyrkia som ikke er EU-medlemmer. I tillegg har DiEM25 etablert forbindelse til grasrotbevegelser og politiske partier som Die Linke i Tyskland, British Labour, De Grønne i Italia og Ungarn, Blockupy Tyskland, det polske Partiet Razem, spanske Podemos. DiEM25 vil demokratisere Europa fra grunnen av. Men hvordan?

Kristelige demokrater. Først og fremst med pågangsmot, freidighet og optimisme. Slikt trengs når du skal bryte opp kull-og-stål-kartellet som har regjert EU-apparatet siden 1950-tallet: multinasjonale storkonserner og selskaper som driver profesjonell kapitallobbyisme i utstrakt monn. De som forsyner Brüssel-teknokratene med ferskt profittblod.

DiEM25 vil demokratisere Europa fra grunnen av. Men hvordan?

En David-og-Goliat-kamp mellom …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal