Varoufakis’ visjonære Europa-plan

EUROPA

Den tidligere greske finansminister Yanis Varoufakis vil ikke lenger redde kun sitt eget land – nå står hele EU for tur.

Former Greek minister of finance Yanis Varoufakis delivers a speech during the presentation of his new grassroots movement DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025) in Thessaloniki on April 29, 2017. DiEM25 is an open platform to develop policies that established political parties could adopt. / AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS
Hans-Georg Kohler
Kohler er fast anmelder for Ny Tid.

Han vil mye. Og han trenger penger. Allerede den 14. mai skrev jeg en mail til teateret Volksbühne i Berlin for å få en presseakkreditering til DiEM25-konferansen (Demokrati i Europa Movement 25). Intet svar. 23. mai ringte jeg teateret for å purre og fikk oppgitt en ny mailadresse. Denne gangen fikk jeg napp: «Sehr gut!» To dager senere dro jeg til Volksbühne for å hente ut pressebilletten. Mannen i kassen sa jeg måtte spørre noen i DiEM25-boden utenfor. Jeg løp ut og traff på mannen som hadde mailet meg «Sehr gut». Billetten hadde han reservert, det var bare å hente den – så tilbake til kassen bar det. Ja, jeg kunne få billetten, men måtte betale åtte euro; de gir ikke fribilletter til journalister, hadde han fått beskjed om fra høyere hold. Dette skal være en slags støtte til den nye bevegelsen DiEM25. Ok, tenkte jeg, åtte euro er ingenting, jeg kjøper og støtter den transnasjonale og paneuropeiske demokratibevegelsen til Yanis Varoufakis – Hellas’ forhenværende finansminister som trakk seg fra stillingen på grunn av EU-troikaens økende skattekrav til Hellas.

Demokrati i Europa. DiEM25 ble grunnlagt her i Volksbühne for litt over et år siden av nettopp Yanis Varoufakis og den kroatiske aktivistfilosofen Srecko Horvat. Nå er de to tilbake i Berlin med over 60 000 nye medlemmer fra hele Europa, og en haug av engasjerte kjente støttespillere og kamerater: Noam Chomsky, Slavoj Zizek, Julian Assange; økonomer, politikere og vanlige europeiske borgere, til og med fra Serbia og Tyrkia som ikke er EU-medlemmer. I tillegg har DiEM25 etablert forbindelse til grasrotbevegelser og politiske partier som Die Linke i Tyskland, British Labour, De Grønne i Italia og Ungarn, Blockupy Tyskland, det polske Partiet Razem, spanske Podemos. DiEM25 vil demokratisere Europa fra grunnen av. Men hvordan?

Kristelige demokrater. Først og fremst med pågangsmot, freidighet og optimisme. Slikt trengs når du skal bryte opp kull-og-stål-kartellet som har regjert EU-apparatet siden 1950-tallet: multinasjonale storkonserner og selskaper som driver profesjonell kapitallobbyisme i utstrakt monn. De som forsyner Brüssel-teknokratene med ferskt profittblod.

DiEM25 vil demokratisere Europa fra grunnen av. Men hvordan?

En David-og-Goliat-kamp mellom tidligere finansminister Varoufakis og den nåværendetyske finansminister Wolfgang Schäuble. I Varoufakis’ bok Europaradokset forteller forfatteren at Schäuble nektet å håndhilse da han besøkte ham for første gang i Berlin som fersk finansminister for Hellas – noe som jo er vanlig folkeskikk blant de fleste europeere. Selv hadde Schäuble båret rundt på en koffert med svarte smørepenger (100 000 tyske mark) for forhenværende kansler Kohl. Pengene stammet fra den tyske våpenhandleren Karlheinz Schreiber i 1999. Helmut Kohl brukte svarte penger fra skyggekontoer i banker (flere millioner tyske mark plassert blant annet i skatteparadisene Sveits og Liech-
tenstein) for å bestikke folk i øst og vest, på godt gammeldags prøyssisk vis. Denne skandalen forsikret at Schäuble aldri kunne bli tysk kansler, og «europeeren» Kohl mistet æresmedlemstittelen i Tysklands kristendemokratiske union (CDU). I kjølvannet av dette tok Merkel rotta på Kohl og overtok dermed tronen i CDU. Merkelig nok ble Wolfgang Schäuble senere Merkels og Tysklands mektige finansminister – som altså nektet å håndhilse på en folkevalgt finansminister fra Hellas i et gjenforent Tyskland. Forbundsrepublikken betalte for øvrig aldri krigserstatning til Hellas for naziokkupasjonen. Nok om dét.

Nei til EU.
Etter pressekonferansen i Volksbühne kl. 10.00 håndhilste jeg personlig på Varoufakis og spurte om et intervju. Han svarte høflig at han ikke gir enkeltintervjuer. Det hadde jeg forståelse for. En travel dag lå foran ham.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.