Varoufakis’ visjonære Europa-plan

EUROPA

Den tidligere greske finansminister Yanis Varoufakis vil ikke lenger redde kun sitt eget land – nå står hele EU for tur.
Former Greek minister of finance Yanis Varoufakis delivers a speech during the presentation of his new grassroots movement DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025) in Thessaloniki on April 29, 2017. DiEM25 is an open platform to develop policies that established political parties could adopt. / AFP PHOTO / SAKIS MITROLIDIS
Hans-Georg Kohler
Kohler er fast anmelder for Ny Tid.
Email: hansgkkohler@web.de
Publisert: 15.06.2017

Han vil mye. Og han trenger penger. Allerede den 14. mai skrev jeg en mail til teateret Volksbühne i Berlin for å få en presseakkreditering til DiEM25-konferansen (Demokrati i Europa Movement 25). Intet svar. 23. mai ringte jeg teateret for å purre og fikk oppgitt en ny mailadresse. Denne gangen fikk jeg napp: «Sehr gut!» To dager senere dro jeg til Volksbühne for å hente ut pressebilletten. Mannen i kassen sa jeg måtte spørre noen i DiEM25-boden utenfor. Jeg løp ut og traff på mannen som hadde mailet meg «Sehr gut». Billetten hadde han reservert, det var bare å hente den – så tilbake til kassen bar det. Ja, jeg kunne få billetten, men måtte betale åtte euro; de gir ikke fribilletter til journalister, hadde han fått beskjed om fra høyere hold. Dette skal være en slags støtte til den nye bevegelsen DiEM25. Ok, tenkte jeg, åtte euro er ingenting, jeg kjøper og støtter den transnasjonale og paneuropeiske demokratibevegelsen til Yanis Varoufakis – Hellas’ forhenværende finansminister som trakk seg fra stillingen på grunn av EU-troikaens økende skattekrav til Hellas.

Demokrati i Europa. DiEM25 ble grunnlagt her i Volksbühne for litt over et år siden av nettopp Yanis Varoufakis og den kroatiske aktivistfilosofen Srecko Horvat. Nå er de to tilbake i Berlin med over 60 000 nye medlemmer fra hele Europa, og en haug av engasjerte kjente støttespillere og kamerater: Noam Chomsky, Slavoj Zizek, Julian Assange; økonomer, politikere og vanlige europeiske borgere, til og med fra Serbia og Tyrkia som ikke er EU-medlemmer. I tillegg har DiEM25 etablert forbindelse til grasrotbevegelser og politiske partier som Die Linke i Tyskland, British Labour, De Grønne i Italia og Ungarn, Blockupy Tyskland, det polske Partiet Razem, spanske Podemos. DiEM25 vil demokratisere Europa fra grunnen av. Men hvordan?

Kristelige demokrater. Først og fremst med pågangsmot, freidighet og optimisme. Slikt trengs når du skal bryte opp kull-og-stål-kartellet som har regjert EU-apparatet siden 1950-tallet: multinasjonale storkonserner og selskaper som driver profesjonell kapitallobbyisme i utstrakt monn. De som forsyner Brüssel-teknokratene med ferskt profittblod.

DiEM25 vil demokratisere Europa fra grunnen av. Men hvordan?

En David-og-Goliat-kamp mellom tidligere finansminister Varoufakis og den nåværendetyske finansminister Wolfgang Schäuble. I Varoufakis’ bok Europaradokset forteller forfatteren at Schäuble nektet å håndhilse da han besøkte ham for første gang i Berlin som fersk finansminister for Hellas – noe som jo er vanlig folkeskikk blant de fleste europeere. Selv hadde Schäuble båret rundt på en koffert med svarte smørepenger (100 000 tyske mark) for forhenværende kansler Kohl. Pengene stammet fra den tyske våpenhandleren Karlheinz Schreiber i 1999. Helmut Kohl brukte svarte penger fra skyggekontoer i banker (flere millioner tyske mark plassert blant annet i skatteparadisene Sveits og Liech-
tenstein) for å bestikke folk i øst og vest, på godt gammeldags prøyssisk vis. Denne skandalen forsikret at Schäuble aldri kunne bli tysk kansler, og «europeeren» Kohl mistet æresmedlemstittelen i Tysklands kristendemokratiske union (CDU). I kjølvannet av dette tok Merkel rotta på Kohl og overtok dermed tronen i CDU. Merkelig nok ble Wolfgang Schäuble senere Merkels og Tysklands mektige finansminister – som altså nektet å håndhilse på en folkevalgt finansminister fra Hellas i et gjenforent Tyskland. Forbundsrepublikken betalte for øvrig aldri krigserstatning til Hellas for naziokkupasjonen. Nok om dét.

Nei til EU.
Etter pressekonferansen i Volksbühne kl. 10.00 håndhilste jeg personlig på Varoufakis og spurte om et intervju. Han svarte høflig at han ikke gir enkeltintervjuer. Det hadde jeg forståelse for. En travel dag lå foran ham.

Det gikk slag i slag hele torsdag frem til kl. 20.00 om kvelden. Flere workshops ble avholdt, diskusjoner og meningsutvekslinger om strategier og europeisk demokratisk fremtid var satt på dagsordenen. Selvfølgelig var tiden for kort til å virkelig komme noen vei. Folk fra Frankrike, Polen, Belgia, Irland, Slovenia, Spania, England, Portugal, Ungarn, Finland, Sverige, Italia, Serbia og Berlin var blant de fremmøtte. Til og med en representant fra den norske organisasjonen Nei til EU satt i Roter Salon i Volksbühne. Han fremkalte forbauselse og vantro blant unge europeere da han hevdet at ekte demokrati ikke var mulig å oppnå uten at en stat var suveren, uavhengig og selvstendig, altså utenfor EU – som Norge. Han ble likevel møtt med respekt. På en måte var det befriende å se at de unge europeerne hadde overvunnet de nasjonale grensene i sinnet, i alle fall teoretisk. De var på hugget. De ville noe mer, noe større. De har en visjon. Og redskapet for å virkeliggjøre visjonen er tydeligvis greske Varoufakis og hans ferske organisasjon DiEM25. Varoufakis selv la frem en analyse og åtte konkrete punkter som DiEM25 vil gå til valg på i Europa i 2019, med en såkalt New Deal (se egen boks, red.anm.).

Kull-og-stål-kartellet har regjert EU-apparatet siden 1950-tallet.

Etter å ha stabilisert økonomien i Europa, vil DiEM25 ta fatt på arbeidet med å utarbeide en ny europeisk konstitusjon som avskaffer alle udemokratiske avtaler i EU.

Hva med dominansen til Google og Silicon Valley? Hva med innflytelsen til dataanalyseselskapet Cambridge Analytica som sannsynligvis har påvirket både Brexit og USA-valget? Dette er spørsmål som Varoufakis vil gjøre noe med. Målet med DiEMs europeiske New Deal-program er å forandre den nåværende europeiske økonomiske praksisen. Hovedutfordringen er den store diskrepansen mellom oppsparte midler og manglende investeringer; investeringene i dag er på det laveste siden 1950-tallet. Dette fører til en nedadgående sentrifugalkraft i den europeiske sosialøkonomien, med fare for fullstendig oppsplittelse av EU. Samtidig står vi overfor store humanistiske utfordringer når det gjelder internasjonal/europeisk utenrikspolitikk. Trump og Putin er de to største våpeneksportørene i verden, påpeker Varoufakis og makker Horvat.

Logos. Klokken var blitt over 23. Jeg tok meg en øl og en Brezel i teaterbaren som holdt på å stenge. På vei hjem tok jeg ut 50 euro fra en minibank like ved teateret på Rosa Luxemburg Plass. Beløpet ble trukket fra min konto – det så jeg i etterkant. Maskinen jobbet voldsomt. Men papirpengene kom aldri ut av automaten. Det eneste som sarkastisk lyste mot meg var: Ute av drift. Jeg tok t-banen istedenfor taxi.

Fullblodsøkonomen Yanis Varoufakis har satt seg det radikale målet å demokratisere Europa innen år 2025. Derfor DiEM25. I et intervju fra 2016 uttalte han: «Enhver tilnærming til et problem som separerer logos fra patos, så som næringsliv fra politikk, logikk fra etikk, vil føre til en svekkelse av menneskelig erfaring.»

Les også Et beskjedent forslag.

Gratis prøve
Kommentarer