Varoufakis’ magiske realisme

Ved å skjære kapitalismens prinsipper inn til beinet og å bruke et lettfattelig språk trekker Yanis Varoufakis ut essensen av moderne økonomi.

AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Talking to my Daughter about the Economy. A Brief History of Capitalism

Yanis Varoufakis

The Bodley Head

UK

Den greske professoren i økonomi Yaris Varoufakis skulle være kjent for norske lesere gjennom den rollen han spilte som politiker og finansminister (ultimo januar til primo juli 2015) under den økonomiske krisen i Hellas fra 2008 og fremover.

Hans bok Talking to my Daughter about the Economy. A Brief History of Capitalism, utgitt for første gang i 2013 og oppdatert i forbindelse med nyutgivelsen, er skrevet som et langt brev til Varoufakis’ tenåringsdatter Xenia, som har reist av gårde til Australia for å studere. Forfatteren ønsker å sette henne inn i de virkelig store sammenhengene i verden når det gjelder den globale verdens­økonomiens begynnelse og utvikling. I tillegg handler boken like mye om hvordan globaløkonomien fungerer den dag i dag. Med andre ord – et tema som burde angå de fleste.

Forenkling. Gjennom ganske få sider greier Varoufakis, via forenklinger og god fortellerkunst, å trekke ut essensen av hva moderne økonomi dreier seg om. Et stykke ut i teksten siterer han antikkens greske matematiker Arkimedes, som skal ha sagt noe om vektstangprinsippet ved å bruke selve jordkloden som eksempel: «Gi meg et fast punkt, og jeg skal bevege hele jorden!» Dette innebærer at med en lang nok stang, ville han være i stand til å flytte på selveste jordkloden bare ved en enkel håndbevegelse. Varoufakis viser med dette hvordan man med et avstandsperspektiv til hvordan verdensøkonomien fungerer, relativt enkelt kan gjøre noe for å endre den, forutsatt at man faktisk vil.

Varoufakis folder så ut en fortelling om kapitalismens historie, der han, til forskjell fra Marx, gjør bruk av maksimalt forenklede eksempler. Forfatteren har bevisst sløyfet en rekke begreper i sine beskrivelser, og det mest påfallende er kanskje at han gjennomført unnlater å bruke ordet «kapitalisme».

Også på andre måter er fortellerteknikken effektiv, der strategien er å benytte en dialogisk form. Ofte innleder han kapitlene med en personlig opplevelse sommerstid på en av de greske øyene – den antikke kulturens arnested. Denne blir utgangspunkt for hans videre anekdoter, der blant annet Homers heltebragder brukes flittig. Varoufakis pendler utvungent mellom litterære og praktiske eksempler for å belyse verdensøkonomiske forhold, og disse fungerer som broer som tar leserne over et komplisert og abstrakt økonomiteoretisk terreng.

Penger og gjeld. Det er blitt sagt helt siden tidlig nittitall at den store fortellingen er død, og litt lettvint kan man si at Varoukfaris tar den tilbake. Et bredt historisk tablå av eksempler veves sammen, fra økonomiens, pengenes og gjeldens historie. Varoufakis’ store fortelling åpner med historien om hvordan pengesystemet i sin tid oppsto i det gamle Mesopotamia omkring år 600 fvt. Deretter utlegger forfatteren hvordan penger og gjeld har vært et uadskillelig par opp gjennom historien.

Apps som Google Maps og Yelp gjør at vi kan planlegge vårt opphold i det fremmede så også dét føles velkjent.

Du har nå lest 3 gratis artikler denne måned. Er du abonnement, logg inn i
toppmenyen eller tegn online abonnement (69kr) for å lese videre.

DEL

1 kommentar

  1. Undrer ofte på hva Veroufakis mener om arbeidsledighet. Spesielt sett i lys av at arbeidslivet i dag stort sett betjener de kjøpesterke og kapitalsterke. …. Hva er så umoralsk med å gå på trygd og evt. lese bøker eller hjelpe sine nærmeste ? Flere burde gjøre det.

Legg igjen et svar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.