Varm elektronikk

Hvem sa elektronisk musikk var kald og upersonlig? Nå står melodiske og varme enmannsprosjekter i kø for å overbevise om at også datamaskiner har sjel.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Helt siden Kraftwerk slo seg fram med sin robotmusikk tidlig på 1970-tallet er musikk med datamaskin som hovedinstrument forbundet med kjølig motorisk repetisjon. I dag er «elektronika» den vanligste sjangerbetegnelsen for elektronisk musikk du ikke skal danse til, men ordet gir fortsatt de samme kalde assosiasjonene. Men selv om mange artister ynder å leve opp til ryktet, ser vi nå som datautstyret er blitt både rimelig og enkelt å bruke tydelige tegn på at dagens utgaver av Brian Wilson og Nick Drake like gjerne bruker datamaskinen for å få ut melodiene de har i hodet.

Psykedelisk symfoni

Ta Manitoba, prosjektet til kanadieren Dan Snaith. «Up In Flames» (Leaf/VME) er satt sammen ved hjelp av en gammel datamaskin og hjelpemidler som gitar, klokkespill, saksofon og keyboard, men høres ut som et symfonisk og psykedelisk poporkester. Snaith er tydelig begeistret for den drømmende pop’en og psykedeliske rocken fra engelske og amerikanske band som Spiritualized, My Bloody Valentine, Stone Roses, The Flaming Lips og Mercury Rev, og albumet er nærmest en hyllest til den innadvendte indiepopen og psykedeliske rocken som var et kultfenomen tidlig på 90-tallet. Avslutningssporet «Every Time She Turns Round It’s Her Birthday» høres ut som en vakker feiring av Mercury Revs udødelige «Car Wash Hair, og bare det holder lenge for meg.

En annen dataskrue er engelskmannen Kieran Hebden, som under navnet Four Tet også har laget en vidunderlig liten plate. «Rounds» (Domino/MNW) er den tredje plata utgitt som Four Tet, og vanskelig å båssette der den bedagelig glir innom jazz, pop, eksperimentell elektronika, rock og r&b – basert på programmerte rytmer, gitarplukking, pianotemaer og en sikker sans for delikate melodier og elegante arrangementer. Hebden mestrer det meste han forsøker seg på, noe som gjør «Rounds» til en plate som fortjener et bredt publikum.

Hyller Beach Boys

Hebden er opprinnelig gitarist i bandet Fridge, og en annen gitarist har skapt et av de aller beste møtene mellom vrang elektronika og melodisk sommerstemning. Østerrikeren Christian Fennesz har bakgrunn i det eksperimentelle rockebandet Maische, men som soloartisten Fennesz har han utforsket gitarens muligheter i samspill med sampler og laptop. I 2001 kom mesterverket «Endless Summer» (Mego/VME), som kombinerer avantgardistisk elektronika og melodisk nerve på et vis jeg ikke hadde hørt før. Som tittelen lover er det en hyllest til Brian Wilsons popsymfonier med The Beach Boys, vel og merke dersom Wilson samarbeidet med minimalister og elektroniske støymakere. Et album som forener det visjonære og nostalgiske, det kalde og det varme, på fortreffelig vis.

Her hjemme har Röyksopp vist at det er mulig å lage varm pop ved hjelp av datamaskin og sampler, men i år er det Rune Lindbæks vesle plateselskap Drum Island som viser veien videre med to fine utgivelser. 22 år gamle Jørgen Skjulstad er fra Skjetten like ved Lillestrøm, og kaller seg Center of the Universe. Hans lille univers består av computere, trommemaskiner, fløyter og annet rart, og han synger med en stemme som både sprekker og til tider låter ganske sur. Men det kan ikke ta vekk sjarmen i det hjemmesnekrede prosjektet, og «The Sounds of the Center of the Universe» (Drum Island/Universal) er fylt med bittersøte melodier og eksentriske stemninger.

Tidligere i år debuterte vestlendingen Cato Strømsvik med «Out Of Tune» (Drum Island/Universal) under artistnavnet Cato Canari. Den er like sjarmerende og samtidig veldig annerledes enn Center of the Universe, for Cato Canari ligger nærmere sen disko fra 70- og 80-tallet og retrofiksert house à la Daft Punk og Les Rythmes Digitales. Det ender i et ujevnt, men underholdende album med frekk pop og ironisk disko, som nok en gang minner oss om at musikk kan være god uansett hva den er laget på.

1 – NyTid-Elektronika 4-jun-03

1

Truls Lie; Varm og melodisk elektronikk 4-jun-03 Side 1 av 2

4-jun-03 – 1

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here