Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix

Varer freden i Den sentralafrikanske republikk?

Partene i konflikten i Den sentralafrikanske republikk har signert en fredsavtale. Det er ikke første gang krigførende parter i landet har gjort nettopp dét, og det blir neppe heller den siste.

Tomas Alfred Røen
Røen underviser i freds- og konfliktstudier ved Bjørknes Høyskole.
Email: tomasroen@gmail.com
Publisert: 01.03.2019

Den sentralafrikanske republikk (SAR) ligger, som navnet indikerer, i hjertet av Afrika. Landet har vært gjenstand for betydelig vold siden en opprørsgruppe med tyngdepunkt i den østlige delen kuppet presidentmakten i 2013. I februar lyktes det den sentralafrikanske regjeringen og fjorten av landets væpnede grupper å komme til enighet om en fredsavtale.

Mye av grunnlaget for dagens konflikt ligger utenfor det en fredsavtale mellom egjeringen og opprørsstyrker kan løse.

Forhandlingsleder og kommissær for fred og sikkerhet i AU, Smail Chergui, sa ved signeringen av intensjonsavtalen i Sudan at avtalen gir sentralafrikanere muligheten til å gå i gang med et sårt tiltrengt forsonings- og utviklingsarbeid. SARs historie kan imidlertid tyde på at det er feil. Mye av grunnlaget for dagens konflikt ligger utenfor det en fredsavtale mellom regjeringen og opprørsstyrker kan løse.
… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.