Sandrine Dixson-Decleve

«Vår eksistens er avhengig av at vi endrer våre vekst- og forbruksvaner»


FORANDRINGENES KVINNE: NY TID snakker denne gang med erfarne Sandrine Dixson-Declève om bærekraftig vekst og grønn utvikling. Hun er nå leder i EU-kommisjonens ekspertgruppe for forskning og innovasjon.

Ciftci er journalist og skuespiller.
Email: info@ciftcipinar.com
Publisert: 2020-01-01

Fransk-belgiske Sandrine Dixson-Declève (54) har tretti års erfaring innen europeisk- og internasjonal politikk, virksomhetsledelse og strategi. Det er vanskelig å gi henne én yrkestittel; hun er aktivist, spesialrådgiver, ekspert og politiker – og er opptatt av temaer som EU, klimaendringer, grønn vekst samt bærekraftig utvikling, -energi og -finans.

Dixson-Declève er anerkjent av Greenbiz som en av verdens tretti mest innflytelsesrike kvinner som driver fram forandringer innen lavkarbonøkonomien. I det politiske miljøet er hun kjent som en «ledende europeisk opinionsleder», ifølge Europa-ekspert Paal Frisvold. «Takk for den tittelen, selv om jeg egentlig aldri har vurdert den selv – jeg gjør bare det jeg føler er riktig og passer min visjon om bærekraftig utvikling», sier hun i vårt møte i Brussel.

Livsmottoet mitt er å sørge for at vi har innflytelse som mennesker, at vi gjør det rette innenfor rammene av planetens grenser.

Selv definerer hun seg som endringsagent: «Livsmottoet mitt er å sørge for at vi har innflytelse som mennesker, at vi gjør det rette innenfor rammene av planetens grenser og lever synkront med planeten og hverandre. Jeg tror at man må være den lederen man ønsker å se, og jeg skulle ønske vi hadde flere ledere som ville bryte grenser.»

Familien emigrerte fra Brussel til California da hun var tre år gammel. Hippiebevegelsen og den gryende klimabevegelsen formet henne i stor grad, men det var i den første økologiske matbutikken i California hun fikk en økologisk oppvåkning: «Da jeg så etikettene som indikerte om matprodusentene ble gjort sosialt- og miljømessig ansvarlige, ble jeg klar over hvordan vi kan ha en positiv og bærekraftig innvirkning på planeten ved å endre våre forbruksvaner. Det ble min første virkelige skolering innenfor temaene jeg ville fortsette å bry meg om resten av mitt liv.»

Grønn vekst og finansiering

For fem år siden var hun med på å opprette The Green Growth Platform sammen med klima- og miljøministrene i henholdsvis den britiske og den svenske …

Abonnement kr 195/kvartal


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)