Våpenhandel

«The Shadow World» baserer seg på Andrew Feinsteins journalistiske gravearbeid om Vestens enorme våpenhandel og våpenproduksjon.

Ronald Reagan
Ansvarlig redaktør i Ny Tid.

Den nye dokumentaren The Shadow World av Johan Grimonprez baserer seg på Andrew Feinsteins journalistiske gravearbeid – en bok om Vestens enorme våpenhandel og våpenproduksjon (se filmkritikk side 31). Leser du boken fra 2012, blir du fort klar over hva for en syk verden utbredelsen av våpen har skapt.

Det globale årlige militære forbruket har nå passert 13 000 milliarder kroner, hvorav USA står for omtrent halvparten. Feinsteins og regissør Grimonprez’ anliggende er å avdekke den lyssky og hemmelige våpenhandelen av konvensjonelle våpen. Her er de fleste vestlige regjeringer involvert i hemmeligholdet, med en krets av mer eller mindre korrupte og kriminelle mellommenn og produsenter. Den vestlige «skyggeverdenen» er eksempelvis USA, England, Italia, Frankrike og Sverige, men også Sør-Afrika, der Feinstein bor.

Sverige? Jo, her kan man lese om hvordan Olof Palme deltok i en storstilt handel for den svenske våpenprodusenten Bofors i India, der Rajiv Gandhi forlangte betaling til en venn sitt selskap for å akseptere dette noe dårligere artilleriet enn hva de franske tilbød. Det ble en skandale. Da Palme senere ble statsminister, valgte han å stoppe ytterligere svensk våpensalg, denne gang til begge sider under Irak–Iran-krigen. Dette er en bransje full av kriminelle, der menneskeliv ikke spares. Palme ble som kjent myrdet tre uker senere.

Våpensalg er lukrativt, og kan således forlenge en rekke borgerkriger – om det nå var i Sierra Leone (Charles Taylor) eller dagens Syria (Assad og opprørerne). Penger og sex får moralsk avstumpede mennesker til å bevege metall og krutt rundt hele kloden. Eksempelvis solgte man Sør-Afrika våpen for 500 milliarder kroner under president Thabo Mbeki – som nærmest ikke ble brukt – mens 350 000 hiv- og aidssyke døde. De hadde jo ikke råd til medisiner …

Du har nå lest 4 frie artikler denne måned.

Logg inn (krever online abonnement, 69kr) for å lese videre.

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.