Ronald Reagan

Våpenhandel

«The Shadow World» baserer seg på Andrew Feinsteins journalistiske gravearbeid om Vestens enorme våpenhandel og våpenproduksjon.

Ansvarlig redaktør i Ny Tid
Email: truls@nytid.no
Publisert: 13.10.2016

Den nye dokumentaren The Shadow World av Johan Grimonprez baserer seg på Andrew Feinsteins journalistiske gravearbeid – en bok om Vestens enorme våpenhandel og våpenproduksjon (se filmkritikk side 31). Leser du boken fra 2012, blir du fort klar over hva for en syk verden utbredelsen av våpen har skapt.

Det globale årlige militære forbruket har nå passert 13 000 milliarder kroner, hvorav USA står for omtrent halvparten. Feinsteins og regissør Grimonprez’ anliggende er å avdekke den lyssky og hemmelige våpenhandelen av konvensjonelle våpen. Her er de fleste vestlige regjeringer involvert i hemmeligholdet, med en krets av mer eller mindre korrupte og kriminelle mellommenn og produsenter. Den vestlige «skyggeverdenen» er eksempelvis USA, England, Italia, Frankrike og Sverige, men også Sør-Afrika, der Feinstein bor.

Sverige? Jo, her kan man lese om hvordan Olof Palme deltok i en storstilt handel for den svenske våpenprodusenten Bofors i India, der Rajiv Gandhi forlangte betaling til en venn sitt selskap for å akseptere dette noe dårligere artilleriet enn hva de franske tilbød. Det ble en skandale. Da Palme senere ble statsminister, valgte han å stoppe ytterligere svensk våpensalg, denne gang til begge sider under Irak–Iran-krigen. Dette er en bransje full av kriminelle, der menneskeliv ikke spares. Palme ble som kjent myrdet tre uker senere.

Våpensalg er lukrativt, og kan således forlenge en rekke borgerkriger – om det nå var i Sierra Leone (Charles Taylor) eller dagens Syria (Assad og opprørerne). Penger og sex får moralsk avstumpede mennesker til å bevege metall og krutt rundt hele kloden. Eksempelvis solgte man Sør-Afrika våpen for 500 milliarder kroner under president Thabo Mbeki – som nærmest ikke ble brukt – mens 350 000 hiv- og aidssyke døde. De hadde jo ikke råd til medisiner …

Og i disse nobelprisdager kan vi minnes svensken bak dynamitten – som også sto bak nevnte Bofors. Kunne man lært noe av hans dårlige samvittighet, der både Sverige og Norge i dag står hyklersk frem som «nøytrale» eller «fredsmeklere»? Med en våpenindustri for det motsatte? Trenger vi virkelig å være med på å skape spenninger mot Russland og andre ved nå å kjøpe avanserte fly til 240 milliarder? Hvilken blind mentalitet har skapt behovet for å ville være mektige og skape fiendskap når krig og katastrofe ofte blir resultatet?

Abonnement halvår kr 450

Journalister som avslører dette spillet, risikerer å bli …

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.