KRIGSINDUSTRI:Når oljealderen er over, kan vi leve av krig – om vi snor oss rett. Dramaserien Made in Norway løfter fram etiske problemstillinger for norsk våpenindustri.

Email: daghoel@nytid.no
Publisert: 2020-03-12
Made in Norway – For trygghet og fred
Regisør: NRK Radioteatret
()

Torsdag 12. mars har NRK Radioteatret premiere på spenningsserien Made in Norway. Det er et hørespill i seks episoder om norsk våpenhandel.

Dramaserien starter med at norske soldater i Irak, under amerikansk kommando, blir beordret ut på et oppdrag og avslører at opprørere har våpenlagre med raketter produsert på Raufoss. Dette scenariet er ikke urealistisk, og det treffer meg. Jeg vokste opp på Raufoss, og jeg arbeidet i Mellom-Amerika da raketter fra hjembygda mi ble brukt av opprørere som sloss mot Norges politisk allierte. Forholdet ble benektet av ammunisjonsfabrikken inntil fakta ikke lot seg tilbakevise. Norske myndigheter ble stilt i forlegenhet.

Etiske problemstillinger

Norsk våpenhandel til fargerike adresser, det være seg til Jair Bolsonaros Brasil, til emiren av Kuwait eller til diktaturet i Thailand, er normalisert. Slike forbindelser var tidligere å betrakte som skandaler. Nå er de gladsaker i Teknisk Ukeblad. Derfor er det forfriskende at NRK og manusforfatter Vegard Steiro Amundsen løfter fram etiske problemstillinger som ikke har latt seg drøfte i norsk offentlighet uten at myndighetene slår tilbake med at Norges sikkerhet avhenger av inntekter fra salg av militære produkter til «framvoksende markeder i Midtøsten».

Logikken bak at Norges sikkerhet avhenger av inntekter fra våpensalg, er at våpenteknologi er kostnadskrevende å utvikle. I dag er vi i elitedivisjonen. Om vi skulle stramme inn eksportpraksisen, vil inntektene skrumpe inn, og vi vil ikke lenger kunne finansiere ny teknologi. Vi vil sakke akterut, og vår forsvarsevne vil bli lidende.

Denne framstillingen er billig, men selges inn som en begrunnelse, om ikke den eneste, for at 80–90 prosent av militær produksjon i Norge selges ut av landet. Det meste går til NATO-allierte og andre naturlige partnere. For eksempel Oman, som handler for milliarder i Norge.

Abonnement kr 195/kvartal

Vi avsluttet handelen da representanter for myndighetene drepte og parterte journalisten Jamal Khashoggi inne på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

Vårt eksportregelverk presiserer at vi skal ta hensyn til demokratiske og menneskerettslige forhold i landene vi eksporterer til – og det gjør vi også. I tilfellet Saudi-Arabia, som vi gjennom en del …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?