Vanlige folk som gjør ekstraordinære ting

Folkeinitiativet Ganemos i Jerez de la Frontera er en av flere politiske nyvinninger i Spania som har fått en betydelig maktposisjon etter lokalvalgene i mai.

Marius von der Fehr
Email: mvdfehr@gmail.com
Publisert: 17.06.2015

I Madrid og Barcelona, i Valencia og Cádiz, i Valladolid, Coruña, Santiago og Zaragoza – de har kommet til makten i sentrale byer over hele landet. De nye valglistene som har grodd frem parallelt med det nye spanske partiet Podemos’ politiske suksess, har på rekordtid blitt en uunngåelig del av det spanske representative demokratiets lokale institusjoner. Ada Colau, talskvinne og grunnlegger av Plattformen for rammede av ubetalelige huslån (PAH), er blitt valgt som ordfører i Spanias nest største by, Barcelona. Og den 71-årige og umåtelig populære tidligere dommeren Manuela Carmena og folkeinitiativet «Ahora Madrid!» – «Nå, Madrid!» – har tatt over ordførervervet i Spanias hovedstad etter 24 år med konservativt styre.

Jerez de la Frontera er en middelsstor andalusisk bykommune – litt større enn Trondheim – som ved siden av å være opphavsstedet til sherry-vinen og den mye dyrkede kunstformen flamenco, i dag er kjent for å være en av de dårligst administrerte byene i Spania. Byen har en av de største offentlige gjeldene i landet, og en av de høyeste arbeidsledighetsprosentene i Europa.

Siden mai 2011 har imidlertid en ny politisk vind blåst gjennom byen. Etter at de tre siste ordførerne enten er fengslet, dømt eller under etterforskning for økonomiske misligheter, har det i dag, i forlengelse av 15. mai-bevegelsen/Los Indignados, vokst frem et allmøtebasert folkelig alternativ som har forskjøvet maktbalansen i aristokratenes Jerez. Det som har skjedd i bykommunen, fungerer godt som en inngang for å forstå de politiske endringene i dagens Spania generelt.

Jeg har intervjuet ordførerkandidaten til Ganemos Jerez (La oss vinne Jerez), anarkisten Santiago Sánchez Muñoz, også kalt «Santi», etter brakvalget nå i mai. 35-årige Sánchez Muñoz’ lynhurtige politiske karriere, fra å være medlem i den anarkistiske fagbevegelsen CNT, via deltakelse i 15. mai-bevegelsens første plassokkupasjoner (acampadas) til å få ordførerkandidaturet og bystyresete for partiet sitt, har en tydelig rød tråd: Han har erfaring med arbeid i bunnsjiktet i en av de verst stilte byene i Spania; han har mastergrad i filosofi; han har virket som lærer, også i land som Ecuador, og deltatt i økologiske og solidariske grasrotinitiativer. Jeg møtte en ydmyk talsmann for en valgliste som har utviklet seg fra Europas viktigste og mest nyskapende folkebevegelse.

«Med 15. mai-bevegelsen spredte en politisk bevissthet seg i store deler av Spanias befolkning,» sier ordførerkandidaten. «Den økonomiske krisen fikk folk til å forstå at det var banker og politikere som var skyld i den svært vanskelige situasjonen mange brått befant seg i. Med Los Indignados lærte folket å organisere seg for å konfrontere problemet. Vi fikk «folkets tidevann»-bevegelser (mareas) som slåss mot kutt i velferd og privatiseringer, og «Stop desahucios!» – «Stopp utkastelsene!» – som slåss mot at alt fra forgjeldede barnefamilier til pensjonister ble kastet på gaten, men likevel beholdt gjelden sin. Podemos oppsto som følge av frustrasjonen over at protestene ikke førte til endringer. Vi ønsket å ta over de politiske institusjonene for å forandre politikken innenfra. Podemos’ vei til dit vi er kommet i dag, har to hovedfaktorer: For det første kan hvem som helst på en hvilket somhelst sted starte opp en Podemos-sirkel, noe som er partiets deltakerdemokratiske plattform, akkurat som i 15. mai-bevegelsen. For det andre klarte Podemos å bryte gjennom mediastøyen og spre et tydelig budskap ulikt alle de andre partiene,» forteller 35-åringen.

I Jerez valgte «Santi» og Podemos å slutte seg til det partiuavhengige folkeinitiativet Ganemos Jerez, mens venstrepartiet Izquierda Unida (IU) valgte å stille til lokalvalg alene. Fra å være en gruppe personer uten partipolitisk erfaring, førte folkelistens rekordhurtige og svært oppfinnsomme valgkampanje til 5 av 27 seter i kommunestyret, noe som ga vippeposisjon i dannelsen av neste regjering. Etter forhandlinger mellom de syv representantene fra Partido Socialista Obrero Español (PSOE) og de to fra IU og Ganemos, ble det signert en historisk samarbeidsavtale den 13. juni, som på paradoksalt vis sikret majoritet i kommunestyret for en ren PSOE-regjering.

Det er første gang jeg har sett at regjeringsforhandlinger har vært åpent tilgjengelige, med lydopptak lagt ut på internett. Hvordan vil du beskrive prosessen frem mot dannelsen av en ny byregjering, med Ganemos som avtalepartner?

«På det første allmøtet etter at valgresultatet var klart, analyserte vi resultatene og de mulige scenarioene, og foretok en kartlegging av hva våre folk mente vi skulle gjøre. Med en felles plan for folkestyre og vår felles filosofi i bunnen, satte vi opp arbeidsgrupper som kunne finne møtepunkter med andre partier, og en forhandlingsgruppe som skulle gjøre avtaler basert på disse. Før vi gikk inn i forhandlinger med PSOE, definerte vi også en rød linje som ikke skulle krysses. IU overrasket oss ved å takke nei til et forhandlingsmøte – men da vi så forhandlet med PSOE, agerte IU likevel som en passiv forhandlingspartner. I det andre møtet med PSOE var IU tilstrekkelig imøtekommende til at det la det grunnlaget som vi signerte avtalen på,» forteller Ganemos Jerez-politikeren.


… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer