Valla-manus klar før valget

(NB! Oppdatert info ultimo juni, se nedenfor). Rett før høstens valg skal manus til selvbiografien fra tidligere LO-leder Gerd Liv Valla være klart. Men forlaget sier de ikke vil offentliggjøre noe av innholdet før etter valgdagen. Arbeiderpartiet er ikke informert om Memoarer, som skal inneholde beskrivelser av Vallas forhold til partileder Jens Stoltenberg.

Ny Tid
Email: abo00@nytid.no
Published date: 07/06/2011

(Uttalelse fra forlaget 27.06.11: «Vi kommer ikke til å publisere noe fra Memoarer før etter valget i september. Boka kommer ikke før siste halvdel av november, uttaler informasjonssjef Ingunn Lindborg i Cappelen Damm til Ny Tid».)

Ny Tids nettartikkel fra 08.06.11:

Ny bok. Etter flere års med spekulasjon og venting kan Ny Tid fortelle at det nå er endelig avklart: Den tidligere LO-lederen og daværende Norges mektigste kvinne, Gerd-Liv Valla (63), utgir høsten 2011 sin selvbiografi. Boka får navnet Memoarer.

Det er spesielt knyttet stor interesse rundt hennes skildringer av tiden som LO-leder fra 2001 til 2007, da hun også var involvert i det rødgrønne prosjektet som førte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til makten.

Hovedpersonen selv er enn så lenge svært lite snakkesalig. Valla vil ikke uttale seg om boka.

Ny Tid får imidlertid bekreftet også fra forlaget CappelenDamm at boka utgis denne høsten, som ellers vil bli preget av kommune- og fylkestingsvalget 2011.

Onsdag får Ny Tid opplyst fra CappelenDamm at forlaget ikke ønsker å publisere utdrag av boka før etter valgdatoen 12. september, selv om bokproduksjonen da skal være i innspurten.

Opprinnelig var Vallas bok tiltenkt å komme høsten 2009 – noe flere i Arbeiderpartiet fryktet skulle ødelegge for regjeringspartienes valgkampinnspurt. Så varslet forlaget at boka skulle komme i 2010, så i våres. Nå kan det bli oppmerksomhet rundt den kommende Memoarer også i dagene rundt valgdatoen.

Politiske kamper

CappelenDamm har offisielt meldt inn boka med utgivelsesdato 3. oktober, noe som betyr at boka vil gå i trykken før valgdagen. Vallas forrige bok, Prosessen (2007), fikk enorm oppmerksomhet, da den kom i kjølvannet av den beryktede Valla-saken og konflikten med Ingunn Yssen. I den fikk statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sterk kritikk for behandlingen av saken. Det er varslet at Memoarer skal gå inn på Vallas forhold til Stoltenberg også på andre områder.

Informasjonssjef Tone Hansen i CappelenDamm opplyser tirsdag ettermiddag at boka ikke vil “ferdig før uti oktober”. Men det er vanlig at aviser og medier i forkant av offisiell utgivelsesdato kan bringe utdrag fra bøker det knytter seg stor interesse til. Det kan også skje med årets Valla-bok.

Ifølge forlaget vil denne boka gå nærmere inn på hennes politiske kamper, underforstått også forholdet LO-lederen hadde til Aps partileder Jens Stoltenberg:

«Denne boken forteller en unik kvinne som ikke legger seg flat selv om hele verden går henne i mot. Valla er et politisk menneske med et sterkt engasjement, og her forteller hun om hva som driver henne, og om personlige og politiske kamper.»

Da Ny Tid fikk kontakt med Arbeiderpartiet tirsdag ettermiddag, var partiledelsen ikke kjent med at Valla skulle komme med bok denne høsten. Ledelsen i partiet, som tidligere sto Valla nærmest, skal heller ikke være orientert om hva innholdet i boka blir. Assisterende partisekretær Odd Erik Stende, under partisekretær Raymond Johansen, opplyser at partiet ikke har lagt en egen plan dersom avsløringer i Valla-boka skal få et hovedfokus i valgkampen.

– Vi er best når vi fokuserer på det vi selv står for og hva vi selv skal gjøre i valgkampen. Vi kan ikke bekymre oss for mye for hypotetiske problemstillinger, sier Stende.

– Frykter dere hva som kan komme av påstander i boka?

– Nei. Dessuten bruker vi ikke tid og ressurser til å bekymre oss for hypotetiske forhold, svarer Ap.s assisterende partisekretær.

Forlaget opplyser også om boka: «I over 30 år har Valla vært en politisk aktør i det norske samfunnet og en kvinnelig pioner som har brutt barrierer. Hele veien har hun kjempet for likelønn og kvinnekamp. Hun har krevende lederstillinger som skulle kombineres med å være mor til en datter med spesielle omsorgsbehov.»

Vil sitere samtaler

29. desember skrev Aftenposten: «Det er knyttet stor interesse til Vallas Memoarer, som boken heter. Da Valla i et romjulsintervju i Aftenposten i 2007 røpet sine bokplaner, uttalte hun at det er viktig å være ærlig i en biografi. ‘Og jeg mener at når politikere på toppnivå snakker sammen om politiske saker, så må man regne med å bli referert’, uttalte hun den gang. Hun la heller ikke skjul på at hun i sine memoarer ville beskrive forholdet mellom seg selv og de to tidligere LO-toppene Yngve Hågensen og Kjell Bjørndalen.»

(Bilde til høyre: Den siste søndagsturen for daværende LO-leder Gerd-Liv Valla og statsminister Jens Stoltenberg, søndag 15. januar 2007, da mediestormen mot Valla hadde startet. Her i Krokusveien på Tåsen, rett ved Stoltenbergs tidligere bolig. FOTO: NY TID)

Kommentarer