Valg? Nei, hvorfor dét?


Frie valg er en selvfølge i et moderne demokrati. Men heller lotteri, sier belgisk historiker.

Skribent for NY TID på Europa-spørsmål.
Email: Pfrisvold@gmail.com
Publisert: 2015-08-19

David van Reybrouck. Mot valg. Font Forlag, 2014

Belgia er surrealismens hjemland. Landet har lang tradisjon for nytenkning og kreativitet, ikke bare i kunst, mote og arkitektur, men også i politikk – både på godt og vondt. Med en velferdsstat (og gjeld) Norge bare kan drømme om (gratis barnehager, gratis kollektivtrafikk opp til 16 år, sykehus uten køer), har belgierne opparbeidet en akademisk tradisjon fra gratis og frittenkende universiteter. Nå har de produsert et befriende uredd innspill til vår tids store utfordring: politisk maktesløshet. For vårt vestlige demokrati er blitt mer tannløst, men samtidig mer høyrøstet. Historiske forkjempere for demokratiet, Europa og USA har utviklet samfunn som ikke lenger klarer å ivareta behovene til folk flest. Gryende nasjonalisme og økonomisk urettferdighet setter våre tradisjonelle demokratiske verdier under press. Nye og innovative bevegelser utenfor partipolitiske rammer – neo-parlamentarikerne – skyter fart, som Occupy Wall Street i USA, Podemos i Spania, Cinque Sterre i Italia og Maidan-plassen i Kiev. Tenk at vi da er så heldige å ha noen som ser det store bildet, og tar oss med på en historisk og idépolitisk reise om valg, hvor det konkluderes enkelt og greit, men vidunderlig troverdig imot valg. Som slår fast at valg er ut. Avleggs. Dette er god og innsiktsfull statsvitenskapelig underholdning på høyt plan.

Vår tid domineres av demokratisk tretthet; folk føler seg maktesløse, noe synkende valgdeltakelse viser.

Ikke demokrati. Den belgiske, nederlandsktalende forfatter og historiker David van Reybrouck åpner en helt ny verden for oss i Mot valg. Like frekk som sin landsmann Magrittes tegning av en pipe – som ikke var noen pipe, men bare er en tegning av en pipe – lokker van Reybrouck oss med i en logikk vi aldri trodde vi skulle bite på: Valg er ikke demokrati. Lekende lett plukker han valgets rolle i våre moderne demokratier fra hverandre. Som lesere blir vi så provosert at vi må bla sidene raskt om for å få øye på hva forfatteren mener er alternativet til vår demokratiske forståelses morsmelk. For finnes det i det hele tatt noe alternativ til valg? Her har vi kjempet og dødd for demokrati og ytringsfrihet i generasjoner. Frie valg sitter innprentet i universets pannebrask, befestet for evigheten i FNs menneskerettskonvensjon. Og dessuten: Aldri i historien har verden sett …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal