Valg i Zimbabwe


Tross positive tiltak som nytt valgregistreringssystem og utenlandske valgobservatører, spørs det om et fritt og rettferdig valg i Zimbabwe er realistisk.

Makosir sitter i Fellesrådet for Afrikas afrika.no-redaksjon.
Email: margrethes8@gmail.com
Publisert: 2018-05-02

 

Da Emmerson Mnangagwa tok over som president etter kuppet mot Mugabe i november 2017, gjorde han det tidlig klart at han ikke er en ny Mugabe og ønsker å skrive sin egen politiske historie. Mnangagwa signaliserte stor vilje til å få på fote den skakkjørte økonomien og åpne opp for utenlandske investeringer. Han har ved flere anledninger understreket at han vil sikre frie og rettferdige valg i juli 2018. Det kommende valget vil bli selve lakmustesten på hvorvidt menneskerettighetene overholdes og valgfusk ikke forekommer.

Positive tiltak. Det er et sterkt press på Zimbabwe fra nasjonale, regionale og internasjonale aktører om å gjennomføre frie og rettferdige valg. Mnangagwas ønske om legitimitet og bistand fra disse aktørene kan fungere som en pådriver i å gjennomføre et demokratisk valg. For første gang siden 2002 åpner Zimbabwe opp for at valgobservatører fra EU og USA deltar. Norge og 61 andre land, herunder Den afrikanske unionen og Southern Africa Development Community, er invitert til å sende valgobservatører.

Under 2013-valget ble det rapportert at det i noen kretser var registrert dobbelt så mange velgere som bosatte. Samtidig ble det antatt at flere hundre tusen velgere – hovedsakelig fra opposisjonen – ble bortvist fra valglokalene på grunn av feil ved valgregistreringen. For å forhindre slike irregulariteter ved det kommende valget er det satt i gang et biometrisk valgregistreringssystem (BVR), som fortsatt er under utvikling. Dersom dette blir en suksess, taler det for forbedring av og reell demokratisering i valgprosessen.

Men … Mnangagwa innehadde flere politiske topposisjoner under Mugabe, og tilhører det samme politiske partiet, Zanu-PF, men en annen fløy. Mnangagwa har sterke bånd til militæret, og har utnevnt en rekke gamle gjengangere, hvorav noen tidligere militærtopper, til regjeringen.

Abonnement halvår kr 450

Valgkommisjonen (Zimbabwe Electoral Commission) er en uavhengig organisasjon som skal kontrollere at valget går riktig for seg på alle nivå. Mange mener imidlertid at dens uavhengighet fra Zanu-PF kun er på papiret – det er presidenten som utnevner kommisjonens medlemmer.

Ytrings- og pressefrihet er en forutsetning for å sikre frie og rettferdige valg. Repressive lover som påvirker ytringsfriheten, retten til å demonstrere og hindrer mange journalister i deres arbeid har hverken blitt opphevet eller endret etter Mnangagwas tiltreden som president. De statlige …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)