En familie sørger over tapet av den unge opposisjonsparti-aktivisten Alexander, som ble drept av politiet i Burumbura den 11. januar. FOTO: APF

Våger ikke returnere


«Å ha samboer og barn i Norge anses ikke som sterke menneskelige hensyn,» sier Utlendingsnemnda. Lyse Mabano fra Burundi risikerer å måtte forlate datteren Karyn Laura (2) i Bergen etter avslag på søknad om familiegjenforening. 

I 2007 flyktet Lyse Mabano fra Burundi og en voldelig mann som hadde deltatt i krigshandlingene, til Norge. Tilbake satt sønnen, som siden har bodd hos Mabanos foreldre. Borgerkrigen var offisielt over da Mabano søkte om opphold, og i 2010 ble hun pålagt å forlate Norge. Hun ble likevel værende, i frykt for konsekvensene av å returnere. Hun bor nå i Bergen med samboeren Nicolas og datteren Karyn Laura. Opptøyer og politisk vold har ført til at nærmere 200 000 mennesker har flyktet fra landet siden president Pierre Nkurunziza lanserte sitt kandidatur for en tredje periode våren 2015. Opposisjonen i landet mener dette er i strid med grunnloven. I desember samlet opprørerne seg i en felles kamp mot presidenten, der målet er å få ham fjernet fra makten. Burundiske myndigheter melder om 87 drepte etter angrepene på tre militærbaser i hovedstaden Bujumbura den 11. desember. Dette var ifølge organisasjonen Amnesty International den blodigste dagen i landet i fjor. «Uskyldige mennesker i Burundi blir drept av Imbonerakure, som er ungdomsfløyen i regjeringspartiet, og av landets politi. Dette er instanser som egentlig skulle ha beskyttet dem,» sier Mabano. «Det internasjonale samfunnet kjenner situasjonen godt, likevel snur de ryggen til. Drapene rammer tutsi-minoriteten i landet. Det er dramatisk, og det tenderer til folkemord», sier hun. Hun kjenner flere burundiere som har blitt deportert fra Norge de siste årene, og som nå er på flukt i nabolandene.
Samboeren og datteren er norske statsborgere, og Mabano søkte om familiegjenforening. Hun fikk avslag. Grunnen er at samboeren Nicolas, som vanligvis jobber som bilmekaniker, har vært sykemeldt. Han fyller dermed ikke inntektskravene for familiegjenforening. Saken var oppe i Oslo tingrett den 10. og 11. november, men ble stanset i seks måneder i påvente av ny søknad fra familien. I mellomtiden har Mabano fått midlertidig opphold. «Burundi står overfor sin verste krise siden borgerkrigen for ti år siden. Jeg lurer på hva Norge mener med at de forholder seg til menneskerettighetene når de sender asylsøkere til Burundi? Det foregår folkemord på tutsier i landet, og på hutuer som ikke er enig med presidenten,» sier Mabano. Foreldrene og sønnen er på flukt i nabolandet Rwanda.
Hva frykter du vil skje dersom sendes til Burundi?
«Jeg er en asylsøker som har blitt truet og forfulgt av folk fra det regjerende partiet CNDD-FDD, så konsekvensene jeg risikerer, er langt …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Abonnement kr 195/kvartal

1 kommentar

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)