Bestill sommerutgaven her

Utvikling til høy pris

A Cambodian Spring
Regissør: Chris Kelly
(UK)

Regjeringen i Kambodsja strammer maktgrepet mer og mer for hver dag. Den høyspente situasjonen gjør dokumentar filmen A Cambodian Spring desto mer gysende.

Det giver en ganske særlig fornemmelse at bevæge sig rundt i en by med visheden om, at næste gang man kommer forbi, er den eller den bygning formentlig væk. Tilbage vil måske stå et monument af tomhed og levn fra det liv, der blev levet i den forsvundne bygning, mens der ventes på byggemaskiner, byggematerialer og investeringer i limbo; måske vil en ny bygning allerede dække over, hvad der fandtes her før, eller måske vil et skelet af beton befolket af arbejdende kvinder og mænd med stof viklet om ansigtet for at beskytte mod sved og støv vidne om, at folk est knokler dag ud og dag ind blot for at andre kan nyde frugten af deres arbejde.

Phnom Penh, hovedstaden i Cambodja, er en sådan by. En by fuld af støv og sved og aircon og komfort, hvor historie er noget, der manipuleres ind i den morgendag, som nogle få har bestemt ordenen for.

Såkalt utvikling. Dokumentarfilmen A Cambodian Spring handler om, hvad der sker, når den jord fattige folk bor på, får værdi for nogen, der allerede har mere end nok. Og om, hvad der sker, når fattige folk nægter at acceptere, at de – igen og igen – skal tvangsforflyttes fra det sted, hvor de forsøger at få et liv til at hænge sammen mod alle odds.

Instruktøren Chris Kelly har optaget filmen over seks år, i Phnom Penh og i et landdistrikt i Cambodja. Filmen følger indbyggerne ved Boeung Kak Lake og deres kamp for at bevare deres hjem og lokalsamfund i hovedstaden, hvor regeringspartiet har givet en magtfuld bygherre tilladelse til at fylde Boeung Kak Lake op med sand, så der kan opføres dyre boliger og indkøbscentre.

- annonse -

Kelly åbner filmen med oplysningen om, at 1993 var året, hvor FN organiserede det første demokratiske valg i Cambodja efter årtiers borgerkrig – og organiserede landet som en fri markedsøkonomi. Dernæst oplysningen om, at 1993 også markerede begyndelsen på nuværende premierminister Hun Sens magt over landet og begyndelsen på en bølge af såkaldt udvikling, som har præget landet lige siden.
. . .

Kjære leser. Du har i dag lest noen frie artikler. Kom evt. tilbake om en ukes tid for å lese mer. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene). Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Nina Trige Andersen
Trige Andersen er frilansjournalist og historiker.

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Essay / Sangen som blir borteJeg har blitt mor til min egen mor. Men er kanskje undertrykt sorg og depresjon en av årsakene til demens?
StrÅleforskning / Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet – bekymringsverdig feilinformasjon?Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet kritiseres i denne kommentaren for ikke å ta til seg betydelige mengder forskning om strålefarer.
Sykepleie / Jeg skal hjelpe deg. En sykepleiers farvel til eldreomsorgen (av Vigdis J. Reisæter)Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
MiljØ / Det Oslofjorden trenger aller mest nåIfølge denne kronikken snakker Miljødirektoratets «Redningsplan for Oslofjorden» ned en reell restaurering av fjorden. Livet i fjæra og fjorden trenger restaurering på naturens egne premisser.
Selvrealisering / The Age of Fitness (av Jürgen Martschukat, …)Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
MidtØsten / UD kutter internasjonalt samarbeidHvilken betydning har det at myndighetene har kuttet kulturstøtte til en rekke norske aktører som jobber internasjonalt? Som eksempelvis Kirkelig Kulturverksted i Midtøsten?
Omsorg / The Care Crisis. What Caused It and How Can We End It? (av Emma Dowling): Storbritannia er i økende grad avhengig av de frivilliges innsats for å gi borgerne et minimum av omsorg mens offentlige tjenester lider under budsjettkutt og kriser.
Kunstner / TEKST! Kunst og sånn 1981-2020 (av Guttorm Nordø)Guttorm Nordø forteller om det umiddelbare som eneste rettesnor for sitt kunstnerskap. En av de fineste, mest risikovillige og vittigste kunstbøkene i 2021?
Essay / Slik Gunda ser verdenPå hvilken måte kan menneskets fortelling om seg selv utfordres ved at man, i én time og trettitre minutter, betrakter verden gjennom blikket til en gris?
MidtØsten / Det dreier seg ikke om fred, men om smarte forretningerMens andre land var opptatt med covid-19, kunne arabere og israelere, uten innblanding utenfra, konsentrere seg om fred. Og forretninger.
Klima / The New Climate War (av Michael E. Mann)Er veganeres forsøk på å løfte kjøttskam eller droppe å fly løsningen på klimaproblemet? Våre endrede reise- og atferdsmønstre har det siste året bare i liten grad påvirket de globale klimagassutslippene.
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRelaterte
Anbefalte