Utvider debatten

«Vi trenger flere grenseoverskridende kulturdebatter mot ekstremisme.» Det var budskapet fra debattanter i Mumbai og Harare under et Ny Tid-arrangement om 22. juli. Nå kan du melde deg på ny debatt om likestilling og norsk utenrikspolitikk 7. februar.

Carima Tirillsdottir Heinesen
Journalist i Ny Tid (migrasjon, konflikt).

Se opptak av Ny Tids video-streamed globaldebatt:

Med bl.a. Lisa Bjurwald, Khamshajiny Gunaratnam, Øystein Sørensen, Thorbjørn Jagland, Ethel Kabwato (Harare) og Meena Menon (Mumbai). Trykk her.

Refleksjon. «Ensom ulv, eller representant for en ideologi?»

Mens flere i Norge argumenterer for at terrordømte Anders Behring Breivik var en ensom ulv som handlet utifra egne vrangforestillinger, mener andre han må betraktes som representant for en ideologi.

Til uka, 29. januar, utgis boka Den sorte tråden (Cappelen Damm) av Øyvind Strømmen, som i 2011 utga Det mørke nettet. Om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa. I årets bok vil Strømmen se på utviklingen av fascismens utvikling i Europa fra 1920 og til i dag. Ifølge forlaget vil 22. juli-terroren forstås som et nytt, mørkt utslag av denne ekstremismen.

– Mange deler Breiviks tankegods, uten at det får voldelig utfall. Men Breivik er, og kommer til å være, et kultobjekt for mennesker som har denne hangen. Ideene hans kommer til å være til stede både i Norge og i Europa i all overskuelig framtid. Det er mennesker som er villige til å bruke vold og terror for å nå sine politiske mål. Derfor er det uhyre viktig at vi er oppmerksomme på utviklingen av denne typen holdninger.

Det uttaler historieprofessor Øystein Sørensen, medredaktør for den nye boka Høyreekstremisme. Ideer og bevegelser i Europa (Dreyer). Sørensen kom med uttalelsen under Ny Tids Fritt Ord-støttede «globaldebatt» den 23. august, dagen før terrordommen mot Breivik. «Veien videre»-arrangementet knyttet panelet på Litteraturhuset i Oslo direkte sammen med debattanter i India og Zimbabwe, samtidig som det hele kunne følges «live» på internett via Ny Tids nettsider.

Sammen med forfatter og Ny Tid-spaltist Lisa Bjurwald, og Ap-politiker og Utøya-overlevende Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam, satt Sørensen i panelet under Ny Tids globaldebatt, med redaktør Dag Herbjørnsrud som ordstyrer. På skype-telefon fra Harare i Zimbabwe var også forfatter og Ny Tid-spaltist Ethel Kabwato. Mens Meena Menon, medredaktør i storavisa The Hindu, og Ny Tid-korrespondent Joe Ekker deltok fra Mumbai i India.

Mumbai-erfaringen

Mumbai ble 26. november 2008 rammet av et blodig terrorangrep med terrorister fra Pakistan.

– Vi kan nok lære av hverandres terrorerfaringer, i både Oslo og Mumbai. Faren ved ekstremisme har klare fellestrekk, uttalte Menon under samtalen. Det skal være første gang i norsk sammenheng at en slik åpen globaldebatt ble ført mellom tre kontinenter samtidig.

Bjurwald mente på sin side at man i Norge ikke tar Breivik og hans støttespillere nok på alvor.

– Dette er en person som har drept ufattelig mange mennesker, 77 personer. Likevel virker det ikke som om vi tar ham og ugjerningene hans skikkelig på alvor. Det som gjør dette ekstra merkelig, er jo at dette slett ikke er noen ny form for ekstremisme i Europa. Dette er noe som har eksistert lenge, og som kommer til å fortsette å eksistere, sier Bjurwald.

I boka Europas skam (2011) advarte Bjurwald mot den stadig voksende høyreekstremismen i Europa. Hun ble ikke overrasket over at slik terror igjen rammet Europa.

– En tendens i ettertid har vært at man har valgt å definere Breivik vekk, fordi han er en av oss. Og med «en av oss» mener jeg at det finnes politikere med makt i ulike parlamenter i Europa som deler hans tankesett og holdninger. Det er ubehagelig å forholde seg til, sier Bjurwald.

Med i globaldebatten, direkte over telefon, var også Thorbjørn Jagland, generalsekretær i Europarådet. I mai 2011 la han og Europarådet fram rapporten «Living Together. Combining Diversity and Freedom in 21st Century Europe». I rapporten ble det advart mot høyreekstremismen. I et intervju med Ny Tid 10. juni 2011, 42 dager før terrorangrepet i Norge, sa Jagland at han var bekymret
– Jeg synes det er underlig at Europarådets innspill ikke har vakt større debatt. Stortinget avlyste høsten 2011 et møte med meg om denne rapporten. Jeg opplever at Sverige viser større interesse, uttalte Jagland.

Voldskulturen

På en internett-café i Harare fulgte forfatter Kabwato med på paneldebatten i Norge. Hun advarte mot den moderne voldskulturen:

– Både sosiale medier og popkultur generelt har en tendens til å glorifisere voldsbruk. Dette sitter unge og tar innover seg dag etter dag. I Oslo var det hat mot innvandring og multikultur som var avgjørende faktor, neste gang kan det være noe annet, sa Kabwato via Skype.

Hun fulgte terrornyhetene fra Oslo den 22. juli 2011 og skrev rett etterpå diktet «Ode to the Unknown», til minne om de unge døde på Utøya.

I panelet uttalte AUF-er og bystyrepolitiker Gunaratnam at dialog må til for å hindre framveksten av mer fiendtlige holdninger.

– Det positive er at flere nå våger å ta til motmæle mot grumsete holdninger. Debatten etter 22. juli har tatt opp viktige temaer, men jeg etterlyser debatt om ytringsfrihet som også legger opp til mer handling for å forebygge, avsluttet Gunaratnam. ■

Informasjon: Hele debatten ligger nå ute på Ny Tids nettsider: www.nytid.no/nyheter/artikler/20120819/globaldebatt/

Debatt til orientering

7. februar er det duket for nye debatter når Orienterings 60-årsjubileum feires.

CARIMA TIRILLSDOTTIR HEINESEN carima@nytid.no


Jubileum. «…en avis som ubundet av parti- og prestisjehensyn vil drøfte tidens brennende spørsmål.»

Dette var den vedtatte målsetningen i retningslinjene da første ordinære utgave av avisa Orientering, Ny Tids forløper, kom ut 19. februar 1953. Forfatter Sigurd Evensmo (1912-1978) var avisas første redaktør. Tradisjonen tro er det også brennende temaer, som Nato og kvinnekamp, som debatteres når Ny Tid – hvori opptatt Orientering – inviterer til feiring av Orientering og avisas 60-årsjubileum.

FAKSIMILE: Fra Ny Tids nettsider.

Begivenheten finner sted torsdag 7. februar fra klokka 18 i Amalie Skram-salen på Litteraturhuset i Oslo. I en samtale opp mot stemmerettsjubileet møter den sentrale Orientering-bidragsyteren Torhild Skard blant andre Maddam-skribent Ingvild Reymert til debatt om kvinnekampens utfordringer i 2013.

– Ved samtaler på tvers av generasjonene håper vi å kunne forene sentrale problemstillinger fra Orientering-tiden med utfordringer nå i 2013. Også erfaringer fra fortida kan vise seg å være aktuelle for en ny tid, uttaler redaktør Dag Herbjørnsrud.

Orientering hadde som mål å stå for «en tredje vei» mellom maktblokkene i øst og vest, samt et ønske om å være en «åpen råk» i den norske utenrikspolitiske debatten. I den andre paneldebatten vil tidligere Orientering-journalist Erling Borgen møte SV-politiker Hallgeir Langeland, skribent Mina Adampour og Orientering-forfatter Birgitte Kjos Fonn. De samtaler blant annet om Natos og Norges utenrikspolitiske utfordringer fra 1953 til 2013.

Informasjon: Arrangementet er gratis. Ny Tids og Orienterings lesere er spesielt invitert. Påmelding: tips@nytid.no. Mer informasjon om arrangementet finnes her:

www.nytid.no/meninger/artikler/20130104/orientering-jubileum-feires-7-februar/


(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 25.01.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL