Utstøtt fra de godes selskap


«Å forlate Arbeiderpartiet er som å forlate Jehovas vitner,» uttaler en sentral Ap-politiker. Du blir lett ønsket velkommen, men du får Judas-stemplet dersom du kommer på bedre tanker.

Sekt. Det følgende bør ikke leses som en støtteerklæring til Bjarne Håkon Hanssens nye virke som PR-rådgiver. Det bør heller ikke leses som en kritikk av regjeringens linje i den betente barnehage-striden.

Derimot bør dette leses som en analyse av de sosiale mekanismer som slår inn når noen forlater en gruppe og følger sine egne veier, på tvers av gamle sannheter og lojalitetsbånd.

Politiske partier er som alle andre kollektiver preget av en sterk gruppeidentitet som gjør det krevende å bryte ut av folden. I Norge har medlemmer av sektlignende partier som AKP(m-l) berettet om hvor vanskelig det var å hoppe av: Man ble vurdert som en sviker, en som ga etter for sin (sic!) borgerlige side. Resultatet kunne være sosial utfrysing og brutte vennskap, også innenfor familier.

Verst var det for dem som åpent fortalte om de høyst problematiske sidene ved både politikken og de interne, sosiale mekanismene i partiet. Blant disse var et tidligere sentralkomitémedlem som på begynnelsen av 1980-tallet offentlig gikk ut mot partiet og fikk et Emmanuel Goldstein-stempel, for å dra parallellen til George Orwells roman «1984».

- annonse -

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte