BEFORE THE FLOOD. Regi: Fisher Stevens.

Utroverdig DiCaprio


Melodramatisk musikk, National Geographic-stil og en Hollywood-kjendis er ikke nok til å lage en god dokumentar om klimaendringer.

Email: bernarddichek@gmail.com
Publisert: 2016-12-15
BEFORE THE FLOOD. 

Fisher Stevens. ()

Den beste scenen i Før syndfloden er når den indiske miljøaktivisten Sunita Narain overrumpler Leonardo DiCaprio. DiCaprio er både filmens kommentator og produsent, og har nettopp vist rystende bilder av indere som skyfler kull ut fra et dagbrudd i en kullgruve, og beskrevet hvordan et stort antall indere er avhengige av kull som kilde til forurensende energi. «Men hvis det var så lett å gå over til solenergi – hvorfor har ikke USA gjort det?» spør Narain. Til det trekker DiCaprio på skuldrene og nikker ydmykt.

I motsetning til DiCaprio er Narain ekte vare. Hun er en grasrotaktivist som er pålitelig og troverdig fordi hun har en nyansert og balansert forståelse av dilemmaene knyttet til kampen mot klimaendringene. (Se forresten bloggen hennes: http://www.downtoearth.org.in/blogger/sunita-narain-3.) Hun er heller ikke redd for å konfrontere en intervjuer, selv om han tilfeldigvis er en verdenskjent Hollywood-skuespiller.

Før syndfloden brisker seg med Oscar-vinneren DiCaprio som stjernen i filmen, men for meg er DiCaprio mer en belastning enn en ressurs. Han er ikke troverdig som intervjuer/journalist/kommentator, og måten han utnytter kjendisstatusen på for å skaffe seg adgang til intervjuobjektene og trekke seere, viser en latmannsholdning til dokumentarfilmfaget. Hvor kjekk og pen DiCaprio enn måtte være – han kan ikke erstatte vanlige folk med virkelige livshistorier om hvordan de rammes av klimaendringene, eller inspirerende historier fortalt av nytenkende personer.

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)