Utgis VG av NATO?


Verdens Gang er Norges mest leste avis. Avisen setter dagsorden, og preger og dominerer norsk politisk debatt. Da er det synd at avisens forsvars- og utenrikspolitiske profil er så ukritisk at man skulle tro avisen utgis av NATO eller Pentagon. 

Det var langt fra noe engangstilfelle da avisens tidligere politiske redaktør Olav Versto karakteriserte motstanderne av Irak-krigen som «forkvaklede» individer. I samme slengen formulerte han seg på følgende vis da USA hadde inntatt Bagdad i 2003: «Det er ikke første gang at folk har USA og Storbritannia å takke for frihetens mulighet, og det blir neppe den siste heller.»
Det går en trist krigshisserlinje i VG hele veien fra Versto i 2003 til Frithjof Jacobsen i 2015. Etter terroraksjonen i Paris i november i fjor skrev Jacobsen at terroristene nå måtte «avsløres og hindres med alle de midlene våre stater har til rådighet». Han fortsatte: «Det vil være skyggesidene av oss som kommer til å dominere. Det ytterste vi tillater oss innen maktbruk … som sjelden forbindes med demokrati og frihet. Overvåkning og våpenmakt. Frihetsberøvelse og mistenksomhet.» Etter denne oppsiktsvekkende tiraden konkluderer han med at «historiene om hvordan vestlige stater tidligere har bekjempet terrorisme, er alt annet enn gloriøse. Men seirene har vært verdt det.»
Med dette stiller VG seg ved siden av krigsforbryterne Bush, Blair og sjefstorturisten Rumsfeld, som fremstiller krigene i den såkalte kampen mot terror som vellykkede. VG forsvarer brutale kriger og opptrer som propagandister for verdens våpenindustri. Det er opprørende at norske journalister hisser til krig. Avisen ønsker tydeligvis ikke å se hva krigene Norge har vært med på, har skapt av lidelser og kaos. Afghanistan, Irak og Libya er i dag ødelagte land. Over 30 000 døde i Afghanistan. Mellom …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte