Utfordringer for hvert klikk

Det er en forvrengt versjon av cyberrommet iranerne møter.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 12.05.2015

Av: Najmeh Mohammadkhani

Iran var det andre landet i Midtøsten som fikk internett i 1992, etter krav fra dr. Siavash Shahanshahi – internettets far i Iran. Til å begynne med ble nettet tatt i bruk av Institute for Research in Fundamental Sciences til akademiske formål, men det spredte seg raskt som kommunikasjonsmiddel. I dag er det 45 millioner internettbrukere i Iran av en totalbefolkning på 75 millioner. Dekningsgraden på 45 prosent er den høyeste i Midtøsten, ifølge en rapport fra Internet World Stats som ble offentliggjort 30. juni 2014.
Men Iran har også den dyreste nettilkoblingen basert på båndbredde, nedlastingsvolum og nedlastingshastighet. Tar man dette i betraktning er internett bedre i land som Saudi-Arabia, Irak og De forente arabiske emirater, og Iran havner på 147. plass av 200 land i hele verden. Den gjennomsnittlige internetthastigheten i Iran er 63/0 megabyte. Islamic Parliament Research Center har kunngjort at den vedtatte prisen for én megabyte per sekund er 120 dollar i måneden for iranerne. I Sør-Korea er prisen til sammenlikning 75 cent, og i Japan er den 3 cent.
Når det gjelder myndighetenes bruk av nettløsninger, ligger Iran på 105. plass av 193 land. Selv om rundt 1000 regjeringsnettsider tilbyr sine tjenester online, holder ikke kvaliteten på informasjonsoverføringen internasjonal standard.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer