The Last Ice Hunters Regissører Jure Breceljnik og Rozle Bregar

Uten begrep om framtiden


INUITTKULTUREN: The Last Ice Hunters utforsker den utskjelte jaktkulturen til inuittene langt mot nord og dens uunngåelige endelikt.

Wieczorek er kritiker bosatt i Paris.
Email: dieter@gmail.com
Publisert: 2019-04-13
The Last Ice Hunters

Jure Breceljnik Rozle Bregar (Slovenia)

Daglig forsvinner hundrevis av arter fra jorden. I like forrykende tempo forsvinner komplekse, marginaliserte språk og sivilisasjoner. Hele kulturer mister livsrommet sitt. Den dominerende globaliserte og ensrettede kulturen legger knapt merke til forsvinningene: Samtidige kulturers undergang er ikke et tema for de store mediene.

Regissørene Jure Breceljnik og Rozle Bregar reiste langt mot nord, til Øst-Grønland, for å møte de siste aktive inuittjegerne. Inuittenes dagligliv har endret seg dramatisk i løpet av det siste tiåret, og dokumentarfilmen setter seg fore å vise denne kulturens forvitring, midt i det overveldende vakre landskapet. Ved hjelp av det kinematografiske mesterskapet til Rozle Bregar og Wesley Johnson, og kameraarbeidet til Miha Augustin, fungerer bildene som et siste protestskrik fra en tilsynelatende intakt natur – som ber om sin rett til å overleve.

Uten framtid

Bak den fortryllende overflaten gjemmer de beske og desperate livsvilkårene til «de siste is-jegerne» seg. Særlig den yngre generasjonen sliter i det globale utviklingskjøret: Rotløse drives de ut i alkoholisme, eller direkte til selvmord. Området topper den europeiske selvmordsstatistikken.

De yngre inuittene drives inn i alkoholisme eller til selvmord.

De unge har innsett at den tradisjonelle livsstilen, som er sentrert rundt seljakt, ikke lenger er lønnsom og dermed uten en bærekraftig framtid. Utenlandsk industriell jakt, med aggressiv og sofistikert jaktteknologi, ødelegger dessuten oppvekstområdene for selen og har voldt ubotelig skade. Tradisjonelle jaktmetoder virker anakronistiske sammenliknet med denne destruktive volden. Å …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?
Abonnement kr 195/kvartal

Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)