Grusomhetens teater

Ut av skyggen

A General Theory of Oblivion trekker Angolas blodige historie fram i lyset.

José Eduardo Agualusa
A General Theory of Oblivion
Harvill Secker, 2015

 

I 1975 bestemte portugisiske Ludovica Fernandes Mano seg for å kutte kontakten med omverdenen. I 28 år sperret hun seg inne i sin leilighet i Luanda, hvor hun så vidt overlevde ved å spise grønnsaker hun dyrket og duer som fløy inn på balkongen. I lys av Angolas usedvanlig blodige historie, kan dette nesten virke som en rasjonell beslutning.

Journalist og forfatter José Eduardo Agualusa har brukt historien om Ludo som springbrett for sin siste roman. Fra Ludos perspektiv ser vi en frigjøringskrig fulgt av en borgerkrig som varte helt til 2002, i stor grad fordi Angola ble brukt som gissel i den kalde krigen.

oblivion-picA General Theory of Oblivion følger også andre personer og deres omskiftelige liv i krigens kaos: en journalist som blir utsatt for drapsforsøk, en krigsfange som blir rik ved en tilfeldighet og en marxist som blir sikkerhetsagent, for å nevne noen. De forskjellige personene gir en kontekst som både er brutal og komisk, men det er Ludos historie som er litterært mest interessant. Agualusa er tydelig inspirert av den sørafrikanske . . .

Kjære leser.
For å lese videre, opprett ny fri leserkonto med din epost,
eller logg inn om du har gjort det tidligere.(klikk på glemt passord om du ikke har fått det på epost allerede).
Velg evt abonnement (69kr)

Du vil kanskje også like